Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίου Διονυσίου Ιλίου

Η πανήγυρις του Αγ. Διονυσίου στο Ίλιον

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε απόψε ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του εν Αγιοίς πατρός Ημών Διονυσίου Επισκόπου Αιγίνης στο Ίλιον και στον ομώνυμο Ιερό Ναό.

Πλήθος ιερατείου της Ιεράς Μητροπόλεως αλλά και άλλων επαρχιών, πλαισίωσε τον επιχώριο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα που προεξήρχε της Ακολουθίας.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, ο οποίος αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στον βίο του Αγίου Διονυσίου, τόνισε το δίλημμα στο οποίο βρέθηκε ο Άγιος όταν δέχθηκε σε εξομολόγηση των φονέα του αδελφού του. «Να εφαρμόσει τον Μωσαϊκό Νόμο ή αυτόν την ανθρώπινης δικαιοσύνης; Ο Άγιος δεν παρέμεινε στον Μωσαϊκό Νόμο καθώς ο Χριστός δεν ήρθε για να καταλύσει το Νόμο αλλά να τον συμπληρώσει και να τον ολοκληρώσει. Και η πλήρωση του Νόμου βρίσκεται στην υπέρβασή του. Και η υπέρβαση του νόμου έρχεται με την αναζήτηση της Βασιλείας του Θεού. Η δικαιοσύνη έναντι της αδικίας, πραγματοποιείται μέσα από τη Βασιλεία του Θεού, την βίωση της αγιοπνευματικής ζωής στην Εκκλησία και την τήρηση της εντολής της αγάπης. Αυτό ακριβώς έκανε ο Άγιος Διονύσιος. Διαλέχθηκε και αγάπησε τον μετανοημένο φονέα και ο διάλογος οδήγησε στην Αλήθεια του Χριστού και την υπέρβαση του ανθρώπινου νόμου. Στη ζωή μας για να υπερβούμε τα δεινά, πρέπει να επιθυμήσουμε την Βασιλεία των Ουρανών και την δικαιοσύνη του Θεού. Να λάβουμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, να έλθουμε σε κοινωνία αγάπης και να υπερβούμε το κακό και να φτάσουμε στον Χριστό.»

Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε αναγνώστη ένα νέο παιδί, που διακονεί πολλά χρόνια το Ναό στο Αναλόγιο.

Μετά τον Εσπερινό, ακολούθησε στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, λιτή δεξίωση και μουσικό πρόγραμμα από την νεανική Ορχήστρα των Ονείρων.

Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία

Με Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Διονυσίου Επισκόπου Αιγίνης, στον Ι.Ν Αγίου Διονυσίου Ιλίου.

Της Θείας Ευχαριστίας προεξήρχε, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου.

Στο Θείο Λόγο του ο Θεοφιλέστατος, τόνισε πως «Η Εκκλησία, που κεφαλή της είναι ο Χριστός, μαζί με τους Αγίους αγωνίζεται μέσα από διώξεις, μαρτύρια και συκοφαντίες για την Αλήθεια. Η Αλήθεια της Εκκλησίας βασίζεται στην Ανάσταση του Ιησού Χρίστου, που θέωσε και δόξασε την ανθρώπινη φύση και την κατέστησε άφθαρτη».

Σε άλλο σημείο ο κ. Κύριλλος, τόνισε ότι «Η αγιότητα είναι έργο του Θεού, η οποία νικά και υπερβαίνει τους νόμους της φθοράς». Αναφερόμενος στον σημερινό εορταζόμενο Άγιο, είπε ότι «ο Άγιος Διονύσιος, αγωνίστηκε για την αγάπη και την Αλήθεια του Χριστού, σε μια δύσκολη εποχή, ενώ δεν δίστασε να συγχωρέσει ακόμα και το φονιά του αδερφού του. Είχε τη διάκριση, την αρετή και το πνεύμα του Θεού μέσα απ’την προσευχή και τα Μυστήρια της εκκλησίας».

Ο Θεοφιλέστατος κ. Κύριλλος, έκλεισε λέγοντας ότι «Όπου υπάρχει ένας Άγιος, υπάρχει η φανέρωση και η ευλογία του Θεού για μας, αρκεί να θέλουμε να τη ζήσουμε και να αφήσουμε να ενεργήσει, να μεταμορφώσει και να ανακαινίσει τη ζωή μας».

Λίγο πρίν την απόλυση, ο προϊστάμενος του Ναού π. Γεώργιος Κορρές, ευχαρίστησε το Θεοφιλέστατο για την παρουσία του στη μεγάλη αυτή εορτή, ενώ και ο τελευταίος με τη σειρά του ανταπέδωσε τις ευχαριστίες για την πρόσκληση.

Εσπερινός ανήμερα της εορτής

Ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Ίλιον και στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου, επί τη μνήμη του εν Αγίοις πατρός Διονυσίου Επισκόπου Αιγίνης του θαυματουργού.

Ανήμερα το απόγευμα τελέστηκε ο Μεθέορτος Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλιουπόλεως Αιγύπτου κ. Θεοδώρου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), συμπαραστατούμενος από τους εφημερίους του Ιερού Ναού και άλλων όμορων ενοριών.

Λόγω της βροχόπτωσης, η λιτάνευση της εικόνας δεν πραγματοποιήθηκε και έτσι τελέστηκε ο Παρακλητικός Κανών του Αγίου Διονυσίου, παρουσία των Αρχών του Τόπου.

Ο Σεβασμιώτατος στην πολύ σύντομη προσλαλιά του έκανε λόγο για τον χειμωνιάτικο καιρό αλλά και για την θερμή πνευματική κατάσταση των παρευρισκομένων, που αψήφησαν το κρύο για να προσκυνήσουν τον έφορο και προστάτη της ενορίας τους. "Είναι μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα απόψε, όμως εμείς είμαστε ζεστοί πνευματικά στην καρδιά και την ψυχή γιατί μας θερμαίνει ο Χριστός και οι Άγιοι της Εκκλησίας. Ο Άγιος Διονύσιος άφησε το σκοτάδι και πήγε κοντά στο Φως που είναι ο Ιησούς Χριστός. Ο Άγιος ανέβασε το δικό του πνευματικό θερμόμετρο στα ύψη. Αγάπησε τον Χριστό και έζησε για τον Χριστό Εύχομαι αυτός ο μεγάλος Άγιος να σκεπάζει τις ζωές όλων." Τέλος επαίνεσε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τις κυρίες της ενοριακής δράσεως, τους Ιεροψάλτες και όλους όσους κοπίασαν για την οργάνωση της φετινής πανηγύρεως.

Θερμές ευχαριστίες εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, μετέφερε στον Σεβασμιώτατο ο προϊστάμενος του Ναού π. Γεώργιος Κορρές, καθώς και άπειρη ευγνωμοσύνη για την αγάπη με την οποία περιβάλλει την ενορία και τους ενορίτες.

Του Σπύρου Παπαγεωργίου