Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Οι μητέρες των παιδιών της κατηχητικής συντροφιάς Βαρυμπόμπης φτιάχνουν πρόσφορο

Στα πλαίσια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που διανύουμε, σκεφτήκαμε να μάθουμε στις μητέρες των παιδιών της κατηχητικής μας συντροφιάς, πως φτιάχνεται το πρόσφορο. Για το λόγο αυτό καλέσαμε την πρεσβυτέρα Γεωργία Κοφινά να διδάξει με πρακτικό τρόπο τη διαδικασία της παρασκευής του πρόσφορου.

Η συνάντηση έγινε στο παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας στη περιοχή Φλόγα Βαρυμπόμπης, το Σαββάτο 28 Φεβρουαρίου. Εκεί, μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα που θύμιζε παραδοσιακό αρτοποιείο, οι μητέρες γνώρισαν τα "μυστικά" με τα οποία το σταρένιο αλεύρι, το προζύμι και το νερό γίνονται "προσφορά"  στη Θεία Λειτουργιά για να μετουσιωθούν σε Σώμα και Αίμα Χριστού.

Ξεκινώντας με μια μικρή προσευχή η πρεσβυτέρα Γεωργία άρχισε να εξηγεί, τι είναι το πρόσφορο, γιατί το φτιάχνουμε και τι συμβολίζει. Μετά πέρασε στο πρακτικό κομμάτι. Κάθε μια από τις μητέρες έφτιαξε το δικό της πρόσφορο με την καθοδήγηση και την επίβλεψη της κα Γεωργίας.  Στο τέλος όλες οι παραβρισκόμενες, κατενθουσιασμένες από αυτή τη μοναδική εμπειρία, έφυγαν παίρνοντας μαζί τους μια κληρονομιά αιώνων και μια «σφραγίδα» δώρο από το Μητροπολίτη μας.

Μια εξ αυτών, μας έστειλε σε mail την εμπειρία της και θα μας επιτρέψει να τη δημοσιεύσουμε.
"Καλημέρα και καλό μήνα. Ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη ευκαιρία του Σαββάτου και για το χρήσιμο δώρο. Μας βάζετε στη διαδικασία να κάνουμε κάτι παραπάνω. Και ίσως φέτος τα καταφέρουμε να φτάσουμε στην Ανάσταση πιο συνειδητοποιημένες και έτοιμες. Καλό κουράγιο. Ο Θεός να σας δίνει δύναμη."

Ευχαριστούμε πολύ τις κυρίες που φροντίζουν το παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας για τη φιλοξενία τους. Όλες τις μητέρες για την συμμετοχή τους στην υλοποίηση της σκέψης μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στη Πρεσβυτέρα Γεωργία Κοφινά για την εγκάρδια αποδοχή της πρόσκλησης μας.

Παραθέτουμε ένα μικρό βιογραφικό της.
Η πρεσβυτέρα Γεωργία Κοφινά είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας - ερευνήτρια γαστρονομίας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμερική. Έλαβε πτυχίο ΒΑ στην Ιστορία από το University of North Carolina. Το 1976 μετακόμισε οικογενειακώς στην Ελλάδα. Ασχολήθηκε με την ελληνική γαστρονομία και συνέγραψε με την Μαριγούλα Κοκκίνου το βιβλίο Σαρακοστιανά, που κυκλοφορεί από το 1986 με πάνω από 85,000 πωλήσεις. Έχει οργανώσει πολλά σεμινάρια ελληνικής κουζίνας και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια γαστρονομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, έχει συνεργαστεί με διάφορες εταιρείες τροφίμων δημιουργώντας συνταγές για τα προϊόντα τους. Για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με τα περιοδικά ΜΕΝΟΥ, Greek Gourmetraveler, Insider, την ιστοσελίδα gourmed και την ελληνο - αμερικάνικη εφημερίδα National Herald. Έχει εμφανιστεί σε αρκετά τηλεοπτικά προγράμματα παρουσιάζοντας την παραδοσιακή και δημιουργική ελληνική κουζίνα. Τα τελευταία 14 χρόνια εργάζεται στο Alpine Center for Hotel and Tourism Management που αποτελεί τμήμα του Κολλεγίου City Unity, διδάσκοντας οργάνωση μενού και διατροφή, όπως και πρακτικά μαθήματα στα πλαίσια της παραδοσιακής ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Συνεργάζεται με το περιοδικό OLIVE από το πρώτο τεύχος της κυκλοφορίας του στην Ελλάδα.

Εκ των κατηχητικών συνάξεων Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βαρυμπόμπης