Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συναυλία Βυζ. Μουσικής στον Μητροπολιτικό Ι.Ναό Ιλίου

Μια θαυμάσια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου, μὲ επιλεγμένους ύμνους τῆς Μεγάλης Εβδομάδος.

H Βυζαντινή Χορωδία «Καλλικέλαδος Σάλπιγγα», υπό τὴν διεύθυνση τοῦ χοράρχου, θεολόγου και Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής, κ. Λεωνίδα Δούκα, Πρωτοψάλτου του ως άνω Μητροπολιτικού Ιερού Ναού, απέδωσε μὲ άρτιο τρόπο ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, προσφέροντας κατάνυξη και μυσταγωγία, στοὺς πιστούς ποὺ κατέκλυσαν τὸν Ναό, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αρχιμ. Γαβριήλ Ασπρολούπος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ιλίου π. Χαράλαμπος Σταχτέας και οι εφημέριοι του Ναού.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας, ο οποίος παίρνοντας αφορμή από το τροπάριο του Όρθρου της Μ. Τετάρτης, «Ἡ ἁμαρτωλὸς ἔδραμε πρὸς τὸ μύρον», ανέφερε πως «μια γυναίκα αμαρτωλή παίρνει το θάρρος και τη δύναμη να κενώσει, να αδειάσει δηλαδή το μύρο, σε Αυτόν που κένωσε τον εαυτό Του και την θεότητά Του, έγινε άνθρωπος για εμάς για να λυτρώσει το ανθρώπινο γένος. Έτσι βλέπουμε ότι αυτή η αμαρτωλή γυναίκα, αποκαθιστά την γυναικεία φύση εκεί που της αξίζει. Μόνο μέσα στο χώρο της Εκκλησίας και στην υμνολογία της Μεγάλης Εβδομάδος, αποκαθίσταται η αλήθεια του ανθρωπίνου προσώπου. Η αλήθεια είναι μία. Χωρίς κένωση δεν μπορούμε να δεχθούμε, Αυτόν που κένωσε τα πάντα για να γίνει άνθρωπος.»

Στὸ τέλος της εκδήλωσης, ο Χοράρχης κ. Λεωνίδας Δούκας , ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τη στήριξή του και την αγάπη που περιβάλλει τους Ιεροψάλτες της Μητροπόλεως Ιλίου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί ονομαστικά στους ιεροψάλτες-μέλη της χορωδίας, και να ευχαριστήσει τον καθένα ξεχωριστά.

Εκ του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου