Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Χειροτονία και χειροθεσία στη λαμπρή πανήγυρη της Παλατιανής

Μια ιδιαίτερη ημέρα, με πολλές  χαρές και οι συγκινήσεις ήταν το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 για την ενορία της Παναγίας Παλατιανής στο Ίλιον.

Εκτός από την κυρίως πανήγυρη του ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλατιανής, όπου εορτάστηκαν με τη δέουσα λαμπρότητα τα Εισόδια της Θεοτόκου, παράλληλα τελέστηκε μια χειροτονία διακόνου, ενώ δόθηκε και οφφίκιο σε έναν από τους εφημερίους του ναού.

Στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο οικείος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, πλαισιωμένος από πλήθος ιερέων της Μητροπόλεως. Στην ομιλία του ο κ. Αθηναγόρας επεσήμανε τη σπουδαιότητα της σημερινής εορτής καθώς «η Παναγία είναι η πύλη που βλέπει προς την ανατολή. Η πόρτα για να ανατείλει και πάλι στον κόσμο η χαρά, η αλήθεια και η σωτηρία».

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Ιλίου, χειροτόνησε σε διάκονο τον π. Ιωάννη Χριστοδουλάκη, παρουσία του πνευματικού του Πατρός του π. Ιωσήφ Έκερτ, ο οποίος έδωσε τη συμμαρτυρία για την χειροτονία. Ο κ. Αθηναγόρας συμπλήρωσε πως «Ο π. Ιωάννης, καλείται να εισέλθει στον Ναό του Θεού, όπως η Παναγία», ενώ συνέχισε λέγοντας πως: «καλείται να γίνει εικόνα απορρήτου, όπως έγινε και η Παναγία δοχείο για να κατοικήσει ο Θεός».

Λίγο πριν την απόλυση, χειροθέτησε με το οφφίκιο του οικονόμου τον εφημέριο π. Δημήτριο Τζίμα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «σαν μια ελάχιστη επιβράβευση για την προσήλωσή του, καθώς ποτέ δε ζήτησε τίποτα και υπήρξε πάντα πρόθυμος».

Εκατοντάδες προσκυνητές συνέρρευσαν και κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ναό από νωρίς το πρωί, για να λάβουν την χάρη της Παναγίας και να ευχηθούν στους νεοφώτιστους ιερείς.

Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες: Μάρκος Παπαγεωργίου