Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πρόσκληση για εκπαιδευτικά σεμινάρια εξομολογητικής

Δεύτερος κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων θα υλοποιηθεί για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, για τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Τα σεμινάρια πραγματοποιεί το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και θα λαμβάνουν χώρα στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου. Τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο 2016 και θα πραγματοποιούνται ένα κάθε μήνα. Το ακριβές πρόγραμμα δεν έχει ακόμη οριστεί.

Τίτλος του δεύτερου κύκλου των σεμιναρίων είναι: «Εργαστήρια Εξομολογητικής».

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως (1ος όροφος, γραφείο Διευθυντή Προσωπικού - Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νικόδημος Αθανασίου), έως την Τετάρτη 20/01/2016.

Εισαγωγή στη εξομολογητική– Εισηγητικό σημείωμα

Η εξομολόγηση παραμένει ένα από τα μυστήρια της ορθόδοξης Εκκλησίας, στο οποίο προσέρχεται συστηματικά ή περιοδικά ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων, αναζητώντας συμβουλή, καθοδήγηση ή απαντήσεις σε διλήμματα, που αντιμετωπίζουν στον καθημερινό βίο. Ωστόσο το μυστήριο της εξομολόγησης συχνά αλλοιώνεται και αλλοτριώνεται από την παρείσφρηση νοοτροπιών και αντιλήψεων ξένων προς την γνήσια παράδοση της Εκκλησίας και του Πατερικού πνεύματος.

Νοοτροπίες όπως ο δικανισμός, η αποϊεροποίηση του μυστηρίου, η χρησιμοποίησή του προς δημιουργία ελεγχόμενων μικρών ομάδων, η ψυχολογικοποίηση της σημασίας του και άλλες μορφές αλλοιώσεων, απειλούν συνεχώς την αυθεντική λειτουργία του μυστηρίου. Είναι, επομένως, σημαντικό όλα αυτά να διερευνώνται, να διευκρινίζονται και να διορθώνονται έγκαιρα, πριν δημιουργήσουν πληγές στο σώμα της Εκκλησίας ή στις ψυχές των ανθρώπων.Οι ιερείς που διακονούν το μυστήριο της εξομολογήσεως χρειάζεται να εμβαθύνουν στην ουσία και το περιεχόμενο του μυστηρίου γνωρίζοντας τις θεολογικές και εκκλησιολογικές προϋποθέσεις του και να ευαισθητοποιηθούν στην ανάγκη προσαρμογής αυτής της διακονίας στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Η ευαισθητοποίηση και η γνώση των σημείων όπου ο τρόπος άσκησης του μυστηρίου αποκλίνει από την αυθεντικότητα, λόγω παρεισφρήσεως αλλότριων παραδόσεων που οδηγούν σε ηθικιστικές ή νομικιστικές αλλοιώσεις,  συνεπάγεται λανθασμένη συμβουλευτική και πνευματική καθοδήγηση, η οποία αντί να λειτουργεί υποστηρικτικά και καθαρτικά εισάγει ενοχοποιήσεις και επιπλέον ψυχολογικό και συναισθηματικό φορτίο. Η κατάρτιση, επομένως, που οδηγεί σε ορθότερη και ουσιαστικότερη προσφορά υποστήριξης, πνευματικής καθοδήγησης, συμβουλευτικών παρεμβάσεων και υγιούς απενοχοποίησης είναι καίριας σημασίας και αυτός είναι ένας από τους κύριους στόχους αυτού του επιμορφωτικού προγράμματος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κληρικούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας που ασκούν ποιμαντικό έργο στις Ιερές Μητροπόλεις όπου υπηρετούν.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα στοχεύει να:

Ι. ενισχύσει και βελτιώσει τον τρόπο προσέγγισης και υποστηρικτικής παρέμβασης εκ μέρους των κληρικών κατά τη διαχείριση, στο πλαίσιο της εξομολόγησης, σύγχρονων προβλημάτων των πιστών
ΙΙ. ευαισθητοποιήσει τους εξομολόγους στην διάκριση μεταξύ δικανικής και θεραπευτικής χρήσης των ιερών Κανόνων της Εκκλησίας στο πλαίσιο της εξομολογήσεως
ΙΙΙ. εμβαθύνει στην κατανόηση των εννοιών «ακρίβεια» και «οικονομία» κατά τη διαχείριση προβλημάτων των πιστών
IV. υποδείξει τρόπους εφαρμογών της σοφίας των Πατέρων της Εκκλησίας στη σύγχρονη ποιμαντική πράξη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε κληρικούς που είναι Πνευματικοί ή Υποψήφιοι Πνευματικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας ανεξαρτήτως θέσης ευθύνης.

Οι συμμετέχοντες στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των Προγραμμάτων θα λάβουν Βεβαίωση Πιστοποίησης και μοριοδότηση με βάση το καθεστώς μοριοδότησης των Δημοσίων Υπαλλήλων.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ (Τίτλοι)

1η συνάντηση
1. Έναρξη – Περιεχόμενο και στόχοι προγράμματος. Εισαγωγή στο Πρόγραμμα 
2. Η θέση του μυστηρίου της εξομολογήσεως στη σύγχρονη πραγματικότητα

2η συνάντηση
Η εφαρμογή των Ιερών Κανόνων στο μυστήριο της εξομολόγησης

3η συνάντηση
Οι ποιμαντικές διαστάσεις του μυστηρίου της εξομολόγησης

4η συνάντηση
1. Ανακεφαλαίωση όσων αναπτύχθηκαν στις προηγούμενες ενότητες με έμφαση σε πρακτικές εφαρμογές
2.  Παρουσίαση και συζήτηση στην ολομέλεια των εργασιών των εκπαιδευομένων

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εκτυπώσουν και να συμπληρώσουν την ακόλουθη αίτηση: