Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δεν είναι απλή υπόθεση νηστείας!

Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα τελέστηκε η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Πετρουπόλεως, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016.

Στον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Γαβριήλ Ασπρολούπο και τον ιεροδιάκονο Ιωάννη Ράπτη. Στη προσλαλιά προς το εκκλησίασμα, αναφέρθηκε σ’ ένα από τους ψαλμικούς στίχους του Προφητάνακτος Δαυίδ «ἀνάστηθι, Κύριε, εἰς τὴν ἀνάπαυσίν σου, σὺ καὶ ἡ κιβωτὸς τοῦ ἁγιάσματός σου».

«Μια κραυγή  του Δαυίδ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αθηναγόρας «καθώς αμάρτησε, ελύπησε τον Θεό και ζητά το έλεός του. Και γράφει αυτόν τον στίχο παίρνοντας αφορμή από ένα ιστορικό γεγονός. Την πορεία της Κιβωτού της Διαθήκης μέσα στην έρημο και την ταλαιπωρία του ισραηλιτικού λαού μέσα σε αυτήν. Δεν γνωρίζει όμως ότι γράφοντας αυτούς τους στίχους, ουσιαστικά γράφει για ένα καινούριο γεγονός και μια καινούρια αναγέννηση. Μιλάει για την έλευση Εκείνου που θα φέρει την ανάπαυση σε όλο το ανθρώπινο γένος. Και αυτή η Κιβωτός του αγιάσματός Του, είναι το Σώμα Του που παρατείνεται στους αιώνες. Η Εκκλησία. Ο χώρος της παρουσίας Του που οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι όλων των αιώνων, θα βρουν την ανάπαυση επειδή αποτελούν το Σώμα του Χριστού.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Ιλίου επεσήμανε πως «Η Κιβωτός του αγιάσματός Του, περιλαμβάνει τον κάθε έναν από εμάς. Όπως είμαστε με τα λάθη, τις ελλείψεις και τις αμαρτίες μας. Και αυτό γιατί Εκείνος μας διάλεξε να μας συμπεριλάβει στο Σώμα Του. Και αυτούς που τον αγαπούν ή και τον μισούν. Και αυτούς που τον γνωρίζουν ή και τον αγνοούν.»

Ο κ. Αθηναγόρας έκλεισε λέγοντας πως «Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή δεν είναι μια απλή υπόθεση νηστείας, προσευχής κατάνυξης. Τίποτα απ’ όλα αυτά. Είναι για να μας μάθει την πορεία στους αιώνες πως ο Χριστός θα είναι αναστημένος μαζί με αυτούς που αποτελούν το Σώμα Του και θα πορεύονται στην Βασιλεία Του. Αποτελούμε μέλη του σώματος του Χριστού, που έγινε άνθρωπος. Και μέσα στο χώρο της Εκκλησίας έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε μέλη της Κιβωτού, μέσα από την μετάληψη του Σώματος και του Αίματος.»

Η προσέλευση των πιστών ήταν μεγάλη, που προσήλθαν για να συμμετάσχουν με ευλάβεια στην κατανυκτική αυτή ακολουθία αλλά και να απολαύσουν τους ανακαινισμένους χώρους της Μονής, που άλλαξαν όψη με την προσωπική δουλειά και μέριμνα του Ηγουμένου Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Αθανασίου.

Φωτογραφίες και ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου