Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πανήγυρις Αφιδνών!

Στις 23 Αυγούστου 2016 πανηγυρίζει η ενορία των Αφιδνών, στην ημέρα της απόδοσης της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

«Εμάς τους ανθρώπους, μας διακρίνει η συνήθεια που έχουμε στην καθημερινότητά μας, να εξωραΐζουμε τη ζωή μας με άψυχα υλικά αγαθά, ενώ ο Θεός για να κατοικήσει, επιλέγει ανθρώπινες ψυχές. Αγνές, καθαρές ψυχές. Η ταπεινοφροσύνη είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να βρεθούμε ξανά στον δρόμο του Θεού. Η διαφορά της κόρης Μαριάμ, από τις άλλες γυναίκες ήταν ότι, Η Παναγία διακρίθηκε για την καθαρότητα της ψυχής και του σώματός της, την υπακοή και την ταπείνωσή της. Ο εγωιστής ζητάει να ικανοποιήσει το αίτημα το δικό του και όχι το θέλημα του Κυρίου. Συνεπώς, η Παναγία μας διδάσκει τις τρεις αυτές αρετές, για να βρεθούμε στον δρόμο Του, ενώ ο Θεός αναζητάει τα στοιχεία αυτά σε εμάς».

Mε τα λόγια αυτά, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, αναφέρθηκε στη σημασία της εορτής της Παναγίας, στον Εσπερινό της απόδοσης της Μεταστάσεως της  Θεοτόκου. Ο κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αφιδνών. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν δεκάδες ιερείς από το λεκανοπέδιο Αττικής.

Ο κ. Δαμασκηνός, ολοκλήρωσε την ομιλία του με ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα για την άδεια να χοροστατήσει στην πανήγυρη, τον Μητροπολίτη Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ που συμπαρίστατο, τον προϊστάμενο του Ναού π. Τιμόθεο Αναγνωστάκη για το έργο του όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τον δήμαρχο Ωρωπού. Κλείνοντας ευχήθηκε «υγεία σε όλους και να μην ξεχνάτε τον Έβρο, με τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εκεί στην άκρη της Ελλάδος».

Μετά το πέρας του Εσπερινού, άπαντες οι πιστοί, που κατέκλυσαν ασφυκτικά το Ναό, αλλά και όσοι βρίσκονταν έξω από αυτόν, συνόδευσαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, στην καθιερωμένη περιφορά, στα ανηφορικά δρομάκια και τα πλακόστρωτα, περιμετρικά της πλατείας. Στη λιτάνευση χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ.

Με την επάνοδο της πομπής στα προπύλαια του Ναού, ο κ. Εμμανουήλ τόνισε πως: «Η πίστη είναι ταπείνωση. Η διαφορά μας με τους ανθρώπους που ζουν έξω από την εκκλησία, είναι ελάχιστη. Η βασική όμως είναι, ότι εκείνοι ζούνε για να πεθάνουν, σε αντίθεση με τους πιστούς, που πεθαίνουν για να ζήσουν. Να πεθαίνουμε μέσα στην αγάπη, την ταπείνωση και την προσφορά». Πρόσθεσε επίσης ότι: «Ο Θεός είναι αγάπη και η Παναγία είναι η πηγή αυτής.» Αυτό ευχήθηκε, κλείνοντας, προς όλους αγάπη και ταπείνωση, γιατί «μόνο οι ταπεινοί μπορούν να πιστεύουν στο Θεό».

Με τη σειρά του ο προϊστάμενος του Ναού π. Τιμόθεος Αναγνωστάκης ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους, από τους κ.κ. Δαμασκηνό και Εμμανουήλ και όλους τους πατέρες για την παρουσία τους, που λάμπρυναν την πανηγυρική αυτή ακολουθία, αλλά και όλους όσους βοήθησαν, συμμετείχαν και παρευρέθησαν στην αποψινή εορτή της Παναγίας. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αφιδνών κ. Θωμά Ρούσση, τον αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Πούλο, τα μέλη του τοπικού συμβουλίου, τα μέλη εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αφιδνών και τέλος τη φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου.

Ανήμερα της αποδόσεως τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού.

Του Μάρκου Παπαγεωργίου