Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πρόσκληση στο εκπαιδευτικό σεμινάριο Εξομολογητικής

Νέο κύκλο εκπαιδευτικών σεμιναρίων, από τον Νοέμβριο του 2016, για τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, θα πραγματοποιήσει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους και θα λαμβάνουν χώρα στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου.

Τίτλος του νέου κύκλου των σεμιναρίων είναι: «Διαχείριση προβλημάτων οικογενειακού βίου στο πλαίσιο της Ιεράς Εξομολογήσεως».

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως (1ος όροφος, γραφείο Διευθυντή Προσωπικού, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νικόδημος Αθανασίου), έως την Δευτέρα 31/10/2016.

Πρόγραμμα σεμιναρίου

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΒΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΩΣ

Η εξομολόγηση παραμένει ένα από τα μυστήρια της ορθόδοξης Εκκλησίας, στο οποίο προσέρχεται συστηματικά ή παροδικά ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων, αναζητώντας συμβουλή, καθοδήγηση ή απαντήσεις σε διλλήματα που αντιμετωπίζουν στον καθημερινό βίο.

Οι ιερείς που ασκούν την εξομολόγηση καλούνται συχνότατα να διαχειριστούν όχι μόνο ζητήματα πίστεως ή πνευματικότητας αλλά να συμβουλέψουν, να υποστηρίξουν, να δώσουν κατευθύνσεις ή έστω να «παρηγορήσουν», τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μείζονα ερωτήματα σε σχέση με ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι το διαζύγιο, η ενδοοικογενειακή βία, ενδεχόμενα προβλήματα της μονογονεϊκής οικογένειας, μικτοί γάμοι μεταξύ ορθοδόξων και αλλοθρήσκων και πολλά άλλα, που προκύπτουν από τα σύγχρονα δεδομένα του κοινωνικού βίου.

Για την αποτελεσματικότερη και ορθότερη ανταπόκριση σε αυτή τη διάσταση της εξομολογητικής προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, οι ιερείς – εξομολόγοι χρειάζεται πέραν της θεολογικής τους κατάρτισης, να ευαισθητοποιούνται και να καταρτίζονται σχετικά με την ποιμαντική διαχείριση και αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων.

Είναι επομένως αναγκαίο να ενημερωθούν σχετικά με την συνεχιζόμενη ανανεουμενη νομολογία ή για καταστάσεις που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα (όπως μονογονεϊκή οικογένεια, πολυπολιτισμική κοινωνία κ.α.).

Αυτές οι γνώσεις χρειάζονται να προσεγγιστούν και να συζητηθούν και από τη θεολογική πλευρά, ώστε οι ιερείς - εξομολόγοι να είναι σε θέση να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις με επίγνωση των ιδιαιτεροτήτων, των δυσκολιών και των επιπτώσεων που αυτές συνεπάγονται.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα στοχεύει να:

i. οδηγήσει σε ένα βαθύτερο και ουσιαστικότερο προβληματισμό τους κληρικούς σχετικά με προβλήματα και ειδικά ζητήματα του οικογενειακού βίου που καλούνται να διαχειριστούν κατά την άσκηση του μυστηρίου της εξομολογήσεως,
ii. αναπτύξει τον διάλογο και την ομαδική συνεργασία των συμμετεχόντων ώστε αυτοί να ανταλλάξουν μεταξύ τους τις εμπειρίες και τις προσωπικές αντιλήψεις τους επί εξειδικευμένης φύσεως προβλημάτων τα οποία καλούνται να διαχειριστούν στο πλαίσιο της ιεράς εξομολογήσεως,
iii. διευρύνει τις γνώσεις των συμμετεχόντων επί ειδικών θεμάτων της νέας νομολογίας  και κοινωνικής ηθικής που αφορούν στον έγγαμο και οικογενειακό βίο ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν ορθότερα ζητήματα που προκύπτουν λόγω των νέων δεδομένων στο πλαίσιο της ιεράς εξομολογήσεως καλλιεργήσει στους συμμετέχοντες διαδραστικά και βιωματικά δεξιότητες επικοινωνίας και ορθής διαχείρισης ποιμαντικών ζητημάτων στο πλαίσιο της ιεράς εξομολογήσεως

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε κληρικούς που είναι Πνευματικοί ή Υποψήφιοι Πνευματικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας ανεξαρτήτως θέσης ευθύνης.

Οι συμμετέχοντες στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των Προγραμμάτων θα λάβουν Βεβαίωση Πιστοποίησης και μοριοδότηση με βάση το καθεστώς μοριοδότησης των Δημοσίων Υπαλλήλων.


ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

1. Έναρξη – Περιεχόμενο και στόχοι προγράμματος. Εισαγωγή στο Πρόγραμμα. Η ενδοοικογενειακή βία.
2. Η ενδοοικογενειακή βία.
3. Προβλήματα της μονογονεϊκής οικογένειας.
4. Προβλήματα της μονογονεϊκής οικογένειας.
5. Μεικτοί γάμοι.
6. Μεικτοί γάμοι.
7. Ανακεφαλαίωση όσων αναπτύχθηκαν στις προηγούμενες ενότητες με έμφαση σε πρακτικές εφαρμογές. Παρουσίαση και συζήτηση στην ολομέλεια των εργασιών των εκπαιδευομένων.

ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 28

Ακολουθεί η αίτηση συμμετοχής:

Αρχείο