Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μνήμη Αγ. Παντελεήμονος στο Κρυονέρι

Στον περικαλλή ναό του Αγίου Παντελεήμονος Κρυονερίου ιερούργησε ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας τιμώντας την μνήμη του αθλοφόρου και ιαματικού αγίου της Εκκλησίας μας.

Με δύο φράσεις από το αποστολικό ανάγνωσμα ο κ. Αθηναγόρας έδωσε το νόημα της σημερινής εορτής:

  • «Σὺ οὖν κακοπάθησον ὡς καλὸς στρατιώτης Ἰησοῦ Χριστοῦ.
  • «Ο Άγιος Παντελεήμονας έπαθε και κακοπάθησε για την διάδοση του Ευαγγελίου, ώστε αυτοί που θα ακούσουν το μήνυμα να έχουν την σωτηρία. Δηλαδή την πνευματική ολοκλήρωση.»

Ο άνθρωπος από την φύση του ανήσυχο και ανικανοποίητο ον ψάχνει και αναζητά καινούρια πράγματα που θα νοηματοδοτήσουν ξανά την ύπαρξή του. Αναζητούμε καινούρια κομμάτια για να κλείσουμε την σωτηρία μας και την ολοκλήρωσή μας, όμως ψάχνουμε σε λάθος χώρο και αποπροσανατολιζόμαστε. Μέσα στον χώρο της Εκκλησίας μπορούμε να συνδέσουμε τα κομμάτια μας και να φτιάξουμε ένα ωραίο σύνολο. Απαιτείται όμως η γνώση. Ότι όλοι εμείς είμαστε η καινούρια δημιουργία για να δημιουργήσουμε μια νέα προοπτική και ένα νέο στόχο. Και αυτό το οποίο μπορεί να μας συνδέσει με τους αγίους της Εκκλησίας, τον Θεό και την Βασιλεία Του είναι η συμμετοχή μας στη Θεία Ευχαριστία.

«Η γνώση του Ευαγγελίου γίνεται μέσα από την Θεία Κοινωνία. Η τροφή που τρώμε καθημερινά,  το ψωμί και το κρασί,  που μας δίνει την δυνατότητα επιβίωσης μέχρι κάποιου σημείου,  η ίδια τροφή όταν προσφέρεται ευχαριστιακά τότε μπορεί να μας χαρίσει πάλι την Βασιλεία του Θεού και να μας σώσει. Εκείνο που μπορεί να ενώσει τα κομμάτια μας και να τα κάνει μια όμορφη εικόνα και ευπαρουσίαστη, είναι η άμεση σχέση μας με τον Θεό και επιτυγχάνεται μέσα από την Θεία Κοινωνία»

Διὰ τοῦτο πάντα ὑπομένω διὰ τοὺς ἐκλεκτούς, ἵνα καὶ αὐτοὶ σωτηρίας τύχωσι τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ μετὰ δόξης αἰωνίου.

«Η δόξα και η λαμπρότητα του Χριστού, των Αγίων της Εκκλησίας και του Αγίου Παντελεήμονα είναι μνήμη τους. Αιώνες τώρα μνημονεύεται το όνομά του και γίνεται οδοδείκτης και υπογραμμός για όλους τους ανθρώπους. Η δόξα αυτή δεν έχει να κάνει με γήινα πράγματα, με αξιώματα και πλούτο. Έχει να κάνει με μια εσωτερική κατάσταση που αντανακλά το φως του Χριστού στα πρόσωπα των Αγίων και στα δικά κάθε φορά που συνδεόμαστε ευχαριστιακά με τον Χριστό».

Έκλεισε την εμπνευσμένη ομιλία του λέγοντας πως «ο Άγιος Παντελεήμονας έχοντας ολοκληρωθεί μας δείχνει τον δρόμο για την δόξα Του, που αντικατοπτρίζει την δόξα του Θεού, περιμένει τον κάθε χριστιανό της κάθε εποχής που θέλει να ολοκληρωθεί.»

Ο κ. Αθηναγόρας επαίνεσε τον προϊστάμενο Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Αναγνωστάκη και τον εφημέριο του ναού πρεσβύτερο Πέτρο Θεοδοσίου για την οργάνωση της πανηγύρεως.

Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας.

Φωτογραφίες & ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου