Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο Σεβασμιώτατος στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αχαρνών, την Κυριακή 5/11/2017.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή «του πλουσίου και του φτωχού Λαζάρου». Ο Σεβασμιώτατος διηγήθηκε την περικοπή και ανέφερε πως «ο θάνατος φαίνεται πως είναι δικαιότερος από τη ζωή επειδή αποκαθιστά τα πράγματα και τα πρόσωπα στη φυσική τους κατάσταση», γεγονός που αποτυπώνεται στην ευαγγελική περικοπή.
Αναλυτικότερα επεσήμανε ότι ο θάνατος λειτούργησε ως το μέσο εκείνο που απεκατέστησε την αδικία που υπήρχε στον τρόπο της επίγειας ζωής του πλούσιου και του φτωχού Λαζάρου. Το βιολογικό φαινόμενο του θανάτου ανυψώνει το φτωχό Λάζαρο στην αγκαλιά του Αβραάμ και οδηγεί τον πλούσιο στον «τόπο της βασάνου».
Ο λόγος του Χριστού, έτσι όπως τον κατέγραψε ο απόστολος και ευαγγελιστής Λουκάς, δεν έρχεται μόνο να αφυπνίσει συνειδήσεις και να μάθει τους ανθρώπους να φροντίζουν ο ένας τον άλλον με αγάπη και κατανόηση, αλλά έχει ένα βαθύτερο θεολογικό περιεχόμενο.
Είναι ο θάνατος του Χριστού, του Θεού ο οποίος σαρκώθηκε,  που αποκαθιστά πάλι τον άνθρωπο στον παράδεισο μετά την έξωση του. Τον κάνει συνομιλητή του Θεού και μέτοχο της αθανασίας που δεν κατόρθωσε να κερδίσει μόνος του. Τον κάνει μέλος του σώματός Του, δηλαδή της Εκκλησίας Του. Έτσι η είσοδος μας στην Εκκλησία με το βάπτισμα μας, με την τριπλή κατάδυσή μας στο αγιασμένο νερό της κολυμβήθρας, που συμβολίζει την τριήμερη ταφή του Χριστού και η κοινωνία του Σώματος και Αίματός Του, που μας προσφέρονται σαν φάρμακο αθανασίας, μας καθιστούν μετόχους του Θανάτου Του αλλά και της Αναστάσεώς Του και μας οδηγούν με το θάνατό μας στην «όντως ζωή», την πατρίδα μας, τον Παράδεισο.
Κλείνοντας και με αφορμή την εορτή των Παμμεγίστων Ταξιάρχων, κατά την οποία πανηγυρίζει και εορτάζει ο ως άνω ιερός ναός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ Αθηναγόρας ευχήθηκε ολόψυχα καλή πανήγυρη, χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους.