Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αγίου Φιλίππου στον ιστορικό ναό της Αθήνας

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, έναντι της αρχαίας αγοράς, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, με την ευλογία και την άδεια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Φιλίππου, ο Σεβασμιώτατος με αφορμή την ευαγγελική περικοπή της εορτής, όπου με πολύ απλό και γλαφυρό τρόπο παρουσιάζεται η κλήση του Αποστόλου Φιλίππου και του φίλου αυτού Ναθαναήλ, παρουσίασε μία άλλη διάσταση κρυμμένη πίσω από το φαινομενικά απλό αυτό γεγονός.

Ο Φίλιππος καλεί τον Ναθαναήλ να γευθεί τη σχέση και επικοινωνία με τον Χριστό που είναι ο «νέος καρπός», ο οποίος προσφέρεται για να ζήσει ο κόσμος ( «λάβετε φάγετε, τούτο εστί το σώμα μου», θα πει στους μαθητές του ο Χριστός στο Μυστικό Δείπνο) και να μην οδηγηθεί στην φθορά την αρρώστια και τον θάνατο, όπως έγινε με τη γεύση από τους πρώτους ανθρώπους του απαγορευμένου καρπού του δένδρου της γνώσεως του καλού και του κακού. Τον καλεί  - και στη διαδρομή των αιώνων όλους όσους ακούσουν τη διήγηση της κλήσης του ιδίου και του φίλου του - να ξαναζήσει πάλι τη δυνατότητα του Παραδείσου που τώρα πια εικονίζεται στην Εκκλησία και στους αγίους της.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας πλαισιωμένος από κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και άλλων Μητροπόλεων ευχαρίστησε τόσο τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού για την πρόσκλησ, τη φιλοξενία και την ευκαιρία που του δόθηκε να λειτουργήσει σε ένα τόσο ιστορικό ναό της Αθήνας, όσο και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, με την άδεια του οποίου τέλεσε τη Θεία Λειτουργία.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους τους παρευρισκόμενους, στους ιεροψάλτες και το προσωπικό του Ιερού Ναού που φρόντισαν για την άρτια οργάνωση της πανηγύρεως και ιδιαίτερα στους εορτάζοντες την εορτή του Αγίου Φιλίππου.