Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η εορτή των Αγ. Πατέρων στην Ι.Μ. Νέου Στουδίου

Με αφορμή την Κυριακή των Αγίων 630 Πατέρων της εν Χαλκηδόνι Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στην Ανδρώα Ιερά Μονή Νέου Στουδίου στον Αυλώνα.

Η ημέρα αυτή είναι η ημέρα της πανηγύρεως της Μονής, η οποία τιμά τους Αγίους Πατέρες.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε επικαίρως επί του χωρίου «Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον καταλῦσαι τὸν νόμον ἢ τοὺς προφήτας· οὐκ ἦλθον καταλῦσαι ἀλλὰ πληρῶσαι» (Ματθ. 5,17).

Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι ο Χριστός δεν ήρθε ως ένας κοινωνικός αναμορφωτής ή θρησκευτικός ηγέτης. Ήταν πιστός Ιουδαίος και γνώριζε τις διατάξεις του Νόμου, τον οποίο δεν ήρθε ούτε να καταργήσει, ούτε απλά να συμπληρώσει, αλλά ενηνθρώπησε για να εκπληρώσει/πραγματοποιήσει την προαιώνια Βουλή του Θεού για την σωτηρία του δημιουργήματός Του.

Ήρθε να πληρώσει/γεμίσει την ανθρωπότητα με την Θεανδρική Του παρουσία, βεβαιώνοντας όσους τον ακολουθήσουν ότι Αυτός είναι η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή. Η Οδός την οποία οι αποξενωμένοι από τον Θεό άνθρωποι οφείλουν να ακολουθήσουν  για να επανασυνδεθούν με τον Θεό Πατέρα. Η Αλήθεια η οποία δεν είναι γνώση αλλά πρόσωπο· ο Χριστός που καλεί σε προσωπική σχέση τους πιστούς για να γίνουν, ενωμένοι μαζί Του, θεοί κατά χάρην. Και η Ζωή ενηνθρώπησε «ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσι» (Ιωάν. 10,10).

Αυτή την Οδό περπάτησαν και οι Θεοφόροι πατέρες της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, γνωρίζοντας εμπειρικά την Αλήθεια του Θεού και του Ανθρώπου, την οποία κατέγραψαν στο δόγμα της Χαλκηδόνας, προσφέροντας την ορθή σχέση με την όντως Ζωή στους πιστούς ανά τους αιώνες.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, εψάλη «τρισάγιον» επί του τάφου του Μητροπολίτη πρώην Αττικής και Μεγαρίδος κυρού Νικοδήμου, του και κτήτορος της Μονής.