Εσπερινός στην Ι.Μ. Αγ. Παντελεήμονος


Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-07-30 13:21

Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Πετρουπόλεως, σε έναν χώρο που μέρα με την ημέρα αναπτύσσεται και επιτελείται ένα σπουδαίο έργο υπό την καθοδήγηση του Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Αθανασίου, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες πιστοί για να τιμήσουν την ιερή μνήμη του αγίου Παντελεήμονος.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, συμπροσευχομένου του Ηγουμένου της Μονής και πλειάδος ιερέων της Μητροπόλεως.

Ο Μητροπολίτης Ιλίου, παίρνοντας αφορμή από ένα στίχο της Προφητείας του Σολομώντα «Ως χρυσόν εν χωνευτηρίω εδοκίμασεν αυτούς, και ως ολοκάρπωμα θυσίας προσεδέξατο αυτούς», μίλησε σχετικά.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο Θεός δοκίμασε τον Άγιο Παντελεήμονα για να πάρει από αυτόν το καθαρότερο και πολυτιμότερο χρυσάφι, όπως αυτό καίγεται και δοκιμάζεται μέσα στη φωτιά. Έτσι δοκιμάστηκαν και οι συνάνθρωποί μας από τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική. Και αυτοί δοκιμάστηκαν όπως ο Άγιος Παντελεήμονας και έγιναν μάρτυρες. Αλλά μέσα από τη δοκιμασία αυτή και το μαρτύριο βρίσκονται πλέον στην αγκαλιά του Θεού. Και θα τους συναντήσουμε όταν έρθει η ώρα στον Ουρανό, σαν σπινθήρες που πετάγονται όταν η φωτιά καίει τα στάχυα. Θα τους δούμε, λοιπόν, να λάμπουν μέσα στην αγκαλιά του Θεού που τους δοκίμασε ως χρυσόν εν χωνευτηρίω και δέχθηκε τη θυσία τους ως ολοκάρπωμα».

Ο ηγούμενος της Μονής, αρχιμανδρίτης Νικόδημος Αθανασίου, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της πανηγύρεως, όλους τους πιστούς και τον Μητροπολίτη Ιλίου για την πατρική στοργή και αγκαλιά του σε κάθε ανάγκη της Μονής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος η Μονή, σε συνεργασία με την ενορία του Αγίου Γεωργίου Ζωφριάς, προσέφερε μερίδες φαγητού για τη χάρη του Αγίου σε όλο ανεξαιρέτως το εκκλησίασμα.

Φωτογραφίες/ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου