Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίου Γεωργίου Αχαρνών

Πανήγυρις του Τ. Σταυρού με ιδιαίτερη διάσταση

Την Τετάρτη 26/9/2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, κατά το ιουλιανό εορτολόγιο, στο Ιερό Παρεκκλήσιο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Αχαρνών.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, παίρνοντας αφορμή από το απόσπασμα του δευτέρου εσπερίου τροπαρίου της εορτής «δοξάζουσα Χριστὸν τὸν διὰ σοῦ, τὰ διεστῶτα συνάψαντα, ἄκρᾳ ἀγαθότητι» τόνισε ότι η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού αποτελεί σημαντικό θεμέλιο για τη σωτηρία του καθενός αλλά και του ανθρωπίνου γένους γενικότερα.

Ο κ. Αθηναγόρας ανέφερε ότι ο ποιητής του συγκεκριμένου τροπαρίου καλεί τους πιστούς να δοξάσουν το Χριστό, που εξαιτίας της αγαθότητας και της αγάπης Του, πέθανε πάνω στο Σταυρό με αποτέλεσμα να ενωθούν τα άκρα εκείνα, όπως είναι οι άκρες του Σταυρού, που για αιώνες ήταν απομακρυσμένα μεταξύ τους. Το ανθρώπινο γένος και ο Θεός.

«Έρχεται λοιπόν ο Χριστός, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο υμνωδός, και αυτά τα μέλη τα απομακρυσμένα, το Θεό και τον άνθρωπο, την πνευματική φύση και την υλική, τα συνάπτει πάλι, τα ενώνει πάλι στο πρόσωπο του». Αφού και ο ίδιος ο Χριστός είναι μια υπόσταση με δύο φύσεις. «Στο πρόσωπο του λοιπόν συνάπτονται οι δυο φύσεις, του Θεού και του ανθρώπου, και μαζί με αυτό επάνω στο Σταυρό συνάπτεται και ολόκληρη η δημιουργία με το Θεό επομένως και ο καθένας από εμάς».

Ο καθένας λοιπόν από εμάς μέσω του βαπτίσματος ουσιαστικά γίνεται «μέτοχος αυτής της ενώσεως που υπάρχει στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Εγκεντρίζεται δηλαδή στο σώμα του Χριστού και μπορεί να επικοινωνήσει πάλι με το Θεό και Πατέρα μας για την σωτηρία του. Αυτός ο εγκεντρισμός δεν εκτείνεται μόνο θεωρητικά μέσα στον κόσμο και την Εκκλησία αλλά και πρακτικά μέσα στο μυστήριο του γάμου. Γιατί στο γάμο ενώνονται τα διεστώτα ο άνδρας και η γυναίκα».

Η εορτή λοιπόν της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού έχει θεωρητικές και πρακτικές προεκτάσεις για τον καθένα μας και την Εκκλησία γενικότερα.
Αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Ελισσαίος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα για την παρουσία του, τη στήριξη του και την πατρική του αγάπη. Ευχαριστίες απηύθυνε επίσης στους ιερείς που συμμετείχαν στον εσπερινό και ιδιαιτέρα στον πνευματικό του πατέρα Αρχιμ. Γαβριήλ Ασπρολούπο, στους ιεροψάλτες και σε όλους όσους κοπίασαν για την οργάνωση της εορτής.

Τέλος προέτρεψε τον Σεβασμιώτατο να επιδώσει τιμητική πλακέτα σε ζευγάρι της ενορίας τον κ. Μιχάλη και την κ. Άννα με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τους γάμους τους. Ο Σεβασμιώτατος με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση επέδωσε την σχετική πλακέτα και ευχήθηκε τόσο στο τιμώμενο ζευγάρι όσο και στο σύνολο των πιστών χρόνια πολλά.