Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων στη Μονή Αγ. Παντελεήμονος

Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα τελέστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 8 Απριλίου 2019  η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Πετρουπόλεως.

Στον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Νικόδημος Αθανασίου.

Στη προσλαλιά του προς το εκκλησίασμα, ο Μητροπολίτης Ιλίου αναφέρθηκε σ’ έναν από τους στίχους του Προφητάνακτος Δαυίδ στον Προοιμιακό, «…και άρτος καρδίαν ανθρώπου στηρίζει…».

Ο κ. Αθηναγόρας ανέφερε «πως το ψωμί είναι βασική τροφή που στηρίζει όλη την ύπαρξη του ανθρώπου. Σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται και που συνεχώς υπάρχουν καινούριες προσκλήσεις ο άνθρωπος ψάχνει να βρει μια σταθερά. Και ο ψαλμωδός μέσα από τις δυσκολίες της καθημερινότητας βλέπει ότι ο άρτος είναι το σημείο εκείνο το σταθερό όπου η ύπαρξη του ανθρώπου στηρίζεται».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «ο Δαυίδ παίρνει μια εικόνα από τη δύσκολη ζωή του καθενός μας και χωρίς να το καταλάβει ανοίγει έναν άλλο δρόμο. Ανοίγει τον δρόμο στον Κύριο Ιησού Χριστό. Ο Χριστός είναι ο άρτος που στηρίζει την καρδιά σε πνευματικό επίπεδο. Είναι ο άρτος ο εξ’ ουρανού καταβάς και έρχεται να βεβαιώσει την φράση του Δαυίδ στον ψαλμό. Το ψωμί που στηρίζει την υλική ύπαρξη του ανθρώπου και ο ουράνιος άρτος που στηρίζει την πνευματική μας ύπαρξη και μας ανοίγει καινούριους δρόμους».

Ο κ. Αθηναγόρας έκλεισε το κήρυγμά του λέγοντας πως «στην υλική μας ζωή το ψωμί έρχεται να μας στηρίξει και να μας δώσει δυνατότητα στην καθημερινότητά μας. Στην πνευματική μας ζωή ο Ουράνιος άρτος έρχεται να ανοίξει έναν καινούριο δρόμο. Την άφεση των αμαρτιών. Και δίνει τη δυνατότητα στην ψυχή μιας στήριξης, ενός φαρμάκου που φέρνει γαλήνη και λύτρωση τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου».

Το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα προσελκύει πλήθος προσκυνητών από όλη την Αττική και έχει ευπρεπιστεί τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με την μέριμνα του Καθηγουμένου π. Νικοδήμου Αθανασίου.

Φωτογραφίες και ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου