Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο αγιασμός των υδάτων στον Μητροπολιτικό ναό

Εντός του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Ιλίου τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα ο αγιασμός των Θεοφανείων, λόγω της κακοκαιρίας.

Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας της εορτής, τελέστηκε η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, παρουσία του Δημάρχου Ιλίου κ. Νικολάου Ζενέτου και πολλών δημοτικών συμβούλων, σε έναν κατάμεστο Ιερό Ναό.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναζήτησε το νόημα του εορτασμού της εορτής των Θεοφανείων στον ειρμό της η' ωδής του ιαμβικού κανόνα της ημέρας: «Ἐλευθέρα μὲν ἡ κτίσις γνωρίζεται· Υἱοὶ δὲ φωτός, οἱ πρὶν ἐσκοτισμένοι. Μόνος στενάζει, τοῦ σκότους ὁ προστάτης. Νῦν εὐλογείτω συντόνως τὸν αἴτιον, Ἡ πρὶν τάλαινα τῶν Ἐθνῶν παγκληρία». Με τη βάπτιση του Χριστού, η φύση απελευθερώνεται από τα βάρη τα οποία είχε. Οι άνθρωποι δε, που βρίσκονταν στο χάος και το σκότος της αμαρτίας και της αναζήτησης, είναι λυτρωμένοι. Τα Θεοφάνεια είναι το σταμάτημα μίας κατηφόρας της ανθρωπότητας και το άνοιγμα μίας νέας προοπτικής, της Βασιλείας του Θεού. Το Φως έλαμψε και πάλι στον κόσμο. Ο Χριστός ήλθε για να μας δώσει πάλι τη δυνατότητα να αποκτήσουμε σχέση με τον Θεό και μας καθιστά ελεύθερους.

Ακούστε ολόκληρη την ομιλία: