Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κήρυγμα Μητροπολίτη Μεσσηνίας στον Εσπερινό της Αγίας Αικατερίνης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος έκανε ένα σπουδαίο κήρυγμα κατά τη διάρκεια του Εσπερινού του πανηγυρίζοντα Ι. Ν. Αγίας Αικατερίνης Ιλίου, όπου προεξήρχε της ακολουθίας.

Έχοντας ως θεμέλιο της σκέψης του την πάνσοφος νύμφη του Χριστού, οικοδόμησε το λόγο του που αφορούσε πολλές πτυχές της χριστιανικής και κοινωνικής ζωής. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι ο καθένας στο χώρο που κινείται πρέπει να προσωποποιεί μέσα από τη ζωή του το μήνυμα του Ευαγγελίου. Δηλαδή να αγαπά τους συνανθρώπους του θυσιαστικά, να προσφέρεται σε αυτούς χωρίς όρια, προϋποθέσεις και υστεροβουλίες. Και μέσα από την προσφορά να εκφράζει την αποδοχή του προς όλους, ακόμη κι αν αυτοί είναι εχθροί ή ξένοι.

Η απώλεια αυτής της στάσης ζωής οδηγεί σε κρίσεις αλλά οφείλουμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο για να συμβιώσουμε όλοι μαζί. Οφείλουμε να γίνουμε κήρυκες της ελπίδας και της ενότητας μέσα από τη δική μας στάση ζωής.

Κατέληξε, δε, με σαφείς υπαινιγμούς στις σημερινές συνθήκες, ότι στην ιστορία δεν καταξιώνονται εκείνοι που έγιναν δυνατοί εις βάρος των αδυνάτων αλλά αυτοί που καταβάλλουν αγώνα για να μπορέσει ξανά το σύνολο των ανθρώπων να βρει τη σωστή του πορεία.

Κριτήριο αξιολογικό για την κοινωνική ζωή δεν είναι η δύναμη αλλά η σοφία και η σύνεση.

Ακούστε ολόκληρη την ομιλία: