Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Νεότητα

Ευχαριστίες για την Α' περίοδο της κατασκήνωσης 2014

Το Γραφείο Νεότητας κάνει τον απολογισμό της Α' περιόδου και ευχαριστεί...

«Άσπρα καράβια τα όνειρά μας
για κάποιο ρόδινο γιαλό,
άσπρα καράβια τα όνειρά μας...»

Μ' όνειρα κι οράματα!

Μ' οράματα και θάματα, λευκά και καθάρια, ξεκίνησε για τον δικό του ρόδινο γιαλό το φετινό καράβι της Α' Κατασκηνωτικής Περιόδου των μαθητριών του Γυμνασίου και του Λυκείου, της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως με τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Αθηναγόρου!

Στην ατμόσφαιρα των Παρακλήσεων του 15Αύγουστου και των χαρούμενων καλοκαιρινών αποδράσεων, σάλπαρε με Σύνθημα: «ΑΡΜΕΝΙΖΟΝΤΑΣ...», με Καπετάνισσα στην πλώρη του την Μάνα Παναγιά.

Το καράβι έριξε άγκυρα στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία», όπου φιλοξενήθηκε για 8 ολόκληρες ημέρες (4-11 Αυγούστου τ.έ.) με αρχηγό την κ. Μαρία Νταλιάνη, καθ. ΤΕΙ Πατρών, επικουρουμένη από ένα έμπειρο και δυναμικό επιτελείο στελεχών.

Η δύναμη της κατασκήνωσης γι' αυτήν την περίοδο ξεπέρασε τα 140 άτομα. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται τα στελέχη, οι κατασκηνώτριες και οι εθελοντές.
Τα στελέχη και οι ομαδάρχισσες, φοιτήτριες και πτυχιούχοι ανωτέρων και ανωτάτων σχολών αγκάλιασαν τα παιδιά, έζησαν και διαμοιράστηκαν προβλήματα, προβληματισμούς κι απορίες μαζί τους.

Οι 12 ομάδες των κατασκηνωτριών έπλευσαν στο δικό τους πνευματικό ταξίδι στα Ελληνικά νερά. Κάθε ομάδα με το σκαρί της έλαβε το όνομα ενός ελληνικού νησιού (Αμοργός, Αίγινα, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Πάρος, Κύπρος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Τήνος, Σίφνος, Κρήτη, Ρόδος), ενώ παράλληλα είχε για προστάτιδα την Παναγιά με την επωνυμία, που φέρει στο συγκεκριμένο νησί (Χοζοβιώτισσα, Χρυσολεόντισσα, Ἁγιάσου, Κυρά τῶν Ἀγγέλων, Ἑκατονταπυλιανή, Κυκκώτισσα, Φανερωμένη, Γλυκοφιλούσα, Ευαγγελίστρια, Χρυσοπηγή, Χρυσοσκαλίτισσα, Τσαμπίκα, Γιάτρισσα).

Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα, ήταν πλούσιο από πνευματικά και εθνικά ερεθίσματα, γεμάτο από δραστηριότητες αθλητικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, εικαστικές, δημιουργικές. Μέσα από αυτό απόλαυσαν το θαλάσσιο μπάνιο στον Ωρωπό, τα μπάνια στην πισίνα, το ομαδικό παιχνίδι δράσης Wipe Out, τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, τα παιχνίδια στο γήπεδο ποδοσφαίρου, το βραδινό παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, το camp game night με παιχνίδια στην τραπεζαρία αλλά και τα γλέντια με παραδοσιακούς χορούς στην τραπεζαρία.

Όλοι μικροί και μεγάλοι είχαν την δυνατότητα να αντλήσουν πολλές αφορμές για την προσωπική τους ανέλιξη.

Δόθηκαν ακόμη δυνατότητες στα παιδιά να καλλιεργήσουν την καλλιτεχνική τους έκφραση, δημιουργώντας τα πανώ της ομάδας τους, κατασκευάζοντας πρωτότυπα χρηστικά αντικείμενα, μπρελόκ από τσόχα, διακοσμώντας φουλάρια, αλλά και να αναπτύξουν διάφορες άλλες δεξιότητες στο πλαίσιο της κατηγορίας «γίνε καλύτερος» όπου ασκήθηκαν στη μαγειρική, στα οικοκυρικά καθώς και στο σκίτσο και τη γελοιογραφία.

Το αγιογραφικό ανάγνωσμα, η Ιερά Εξομολόγηση, οι Θ. Λειτουργίες και η Θ. Μετάληψη υπήρξαν οι ανεπανάληπτες πνευματικές ευκαιρίες, που συνετέλεσαν στην βαθύτερη καλλιέργεια και την ψυχική ἐποικοδόμηση των παιδιών στην αγάπη και την ευγνωμοσύνη.

Οι αφιερωμένες ημέρες στην Υπεραγία Θεοτόκο και στις ελληνίδες ηρωίδες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα (όπου κατά το αφιέρωμα πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δραστηριότητες) έδωσαν λαμπρά παραδείγματα προς μίμηση στα παιδιά και τα όπλισαν στον αγώνα τους. Οι ομάδες με τους απογευματινούς περιπάτους και τη βραδυνή φεγγαράδα, είχαν συζήτησαν πάνω σε σύγχρονα θέματα και με τον τρόπο να συνδέθηκαν μεταξύ τους περισσότερο σ΄ «έναν κρίκο γερό δυνατό».

Το ταξίδι αυτό κορυφώθηκε κατά την Εορτή Λήξης, όπου παρουσιάστηκαν ύμνοι με κατασκηνωτικά και παραδοσιακά τραγούδια, ο πρωτότυπος ύμνος της κατασκήνωσης, το σοβαρό και το αστείο θεατρικό,  προβολή με τον κατασκηνωτικό διάπλου και τέλος οι λεβέντικοι παραδοσιακοί χοροί με τις όμορφες παραδοσιακές φορεσιές. Την γιορτή μας έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αθηναγόρας, ο οποίος παρέμεινε και στο πανηγυρικό τελευταίο δείπνο της κατασκήνωσης, που συνοδεύτηκε με γλέντι και χορό.

Πόθος όλων είναι τα κατασκηνωτικά βιώματα να μας συντροφεύουν όλους, καθώς θα αρμενίζουμε και πάλι μ΄ «άσπρα καράβια για κάποιο ρόδινο γιαλό», «μυριστικό κι ευωδιαστό», που θα μας φέρει στα λιμάνια της κατασκήνωσης του 2015...

...Κι από ψηλά θα μας φωτίζει
το φεγγαράκι το χλωμό
κι από ψηλά θα μας φωτίζει.
Και θ' αρμενίζουν, ω χαρά μας,
ίσα στο ρόδινο γιαλό,
άσπρα καράβια τα όνειρά μας».

 

Αξίζει να ευχαριστήσουμε για την προσφορά και την συμμετοχή τους:

Τους ιερείς μας: π. Δημήτριο Παναγακόπουλο, π. Νικόλαο Κουτούζο, π. Παναγιώτη Κολοκώτσιο, π. Δημήτριο Δεστούνη, π. Σπυρίδωνα Αργύρη.
Την αρχηγό: Μαρία Νταλιάνη
Τις υπαρχηγούς:  Ελένη Βουβάκη, Ελένη Στόκου και Ασπασία Πετρή
Τις συντονίστριες: Μαρίζα Παυλίδου, Μαρία Σαμψούλη και Ευαγγελία Μπάκα
Τις επιτελάρχισσες: Ιωάννα Αγγελάτου, Αγγελική Χωρίκη και Μαρία Γιαννοπούλου
Τις ομαδάρχισσες:  Ταπεινού Ελένη και Χριστοφίδη Βασιλική, Κουκούλη Παναγιώτα, Χάρα Αικατερίνη, Δεσύλλα Εμμανουέλλα, Λιούις-Πέρρη Χριστίνα- Άννα, Ζιωτοπούλου Ευαγγελία, Κοτρίδη Φλώρα, Δρεττάκη Νικολέτα, Κουτρή Άννα-Μαρία, Μητροπούλου Μαρία, Τζανάκη Ειρήνη, Κανελλάκη Αναστασία, Παπιδά Μαρία, Λούπου Ελένη, Καρατζά Κυριακή, Στρατηγάκη Αντωνία, Παύλου Ελευθερία, Βεργούλη Ελένη, Τσέμπογλου Παρασκευή, Ερμίδη Ελένη, Κατιρτζίδου Μελπομένη, Πολυμενάκη Παναγιώτα, Μαρκοπούλου Χριστίνα και Καρζή Χριστίνα,
Τις ιατρούς:  Τουρούτσικα Παναγιώτα και Γιαννοπούλου Διονυσία,
Τις υπεύθυνες των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών: Καπαή Ειρήνη – Θεατρολόγο, Γκουβρά Μαρία – Καλλιτεχνικά, Μπουρλάκη Σοφία –Μουσικό και Γκέτσιου Θάλεια- Ναυαγοσώστρια,
Τις εθελόντριες: πρεσβυτέρα Δεστούνη Ευαγγελία (Υπεύθυνη), πρεσβυτέρα Βιλαέτη Χρυσάνθη, πρεσβυτέρα Ψωμά Αγγελική, Αλβέρτη Μαρία, Λόη Μαρία, Παρασκευοπούλου Νίκη, Δρίτσα Γεωργία, Αλεξέα Αικατερίνη και Χουβαρδά Δάφνη,
Την εκκλησάρισσα: Καγκαλά Κωνσταντίνα,
Το προσωπικό της κατασκήνωσης: τον οδηγό Βασίλειο Λαμπράκη, τους καθαριστές Αθανάσιο Σόφο και Σπυρίδωνα Βέργη τους μαγείρους και το επιτελείο τους.
Όλες τις κατασκηνώτριες.

Εκ μέρους του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως
Αρχιμ. π. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος
Διευθυντής, Ιεροκήρυξ