Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Νεότητα

Ολοκλήρωσε το ταξίδι του και το καράβι της Β' κατασκηνωτικής περιόδου

Mε τη Χάρη του Θεού έληξε η Β' Κατασκηνωτική Περίοδος κοριτσιών Δημοτικού (18-24 Αυγούστου 2014), που διοργάνωσε το Γραφείο Νεότητος, της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Σε μιά εποχή ανάλγητη και απαραμύθητη, όπου βασιλεύει ο ατομισμός και η αδιαφορία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αθηναγόρας – μπροστάρης και ικανός οιακοστρόφος – θέλησε να μας επιβιβάσει στο καράβι του, το καράβι της Ιεράς Μητροπόλεως, για να συμπλεύσουμε μαζί του σε ένα πνευματικό κατασκηνωτικό ταξίδι κοινωνίας και ενδιαφέροντος με ουράνιους προορισμούς.

150 περίπου άτομα αρμενίσαμε προς δυσπρόσιτα λιμάνια... με αρχηγό την Θεολόγο και Παιδαγωγό κ. Μαρίζα Παυλίδου, κι αγκυροβολήσαμε αντάμα με τους Αγίους της Εκκλησίας στο απάνεμο λιμάνι του Χριστού! Εκεί αφήσαμε τον εαυτό μας να φύγει από τη ρουτίνα και την ματαιοδοξία της καθημερινότητας και να τολμήσει να πραγματοποιήσει κατάδυση στην ζωογόνο και ατελεύτητη αιωνιότητα!

Η ανάγκη των ψυχών μας για μια τέτοιου είδους  μετάβαση, αντικατοπτρίζεται στο σύνθημα, που έθεσε κατά την στοχοθεσία της φετινής χρονιάς ο Ποιμενάρχης μας, το οποίο ήταν «ΑΡΜΕΝΙΖΟΝΤΑΣ...».

Η πλώρη του σκαριού μας στραμμένη στη διακονία, και την αλληλεγγύη, την ανδρεία και την αγάπη, την πίστη και την εγκράτεια, την προσευχή και την υπομονή, την ελπίδα και την χαρά μας αγκυροβόλησε σε κόσμους γεμάτους δύναμη και θάρρος φιλοξενουμένη στις ολοένα και πιο άρτιες εκκλησιαστικές κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Η Αγία Φιλοθέη, η Αθηναία».

Δεδομένου, ότι διαπλεύσαμε χρονικά μέσα στις ημέρες του Δεκαπενταυγούστου και της γιορτής της Παναγιάς, Αυτήν θέσαμε ως προστάτιδα. Αναφερθήκαμε στην μεσιτεία και την σκέπη Της. Είναι το ασφαλές πρότυπό μας σε όλες τις αρετές. Την τιμήσαμε με την πανηγυρική ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά την ημέρα της γιορτής Της, στο όμορφο Πάσχα του Καλοκαιριού.

Παράλληλα εμπνευστήκαμε από τους ηρωικούς αγώνες για την πατρίδα και την πίστη, καθώς μιλήσαμε  για το έπος του 1940 και για τις διαχρονικές μορφές των ηρώων του έθνους μας.

Έκπληξη και θαυμασμό προκάλεσε το δώρο του Σεβασμιωτάτου προς τις κατασκηνώτριες, που ήταν η βραδινή διαδραστική θεατρική παράσταση «Τα χαμόγελα των Αγγέλων», που παρουσίασε στο αμφιθέατρο της κατασκήνωσης, η καταπληκτική και έμπειρη θεατρική ομάδα «ο Θέσπις», από το Ζεφύρι. Η ψυχοσωματική υγεία συνδυασμένη με την αγάπη και τη θυσία ήταν από τα ολόφωτα «χαμόγελα των αγγέλων», που σφράγισαν τα χείλη όλων μας. Ο κλόουν με τις ατελείωτες «ατάκες» του, η βραδιά ταλέντων, οι ψυχαγωγίες των κατασκηνωτριών, αλλά και των εθελοντριών μας, η προβολή της ταινίας «Η επίσκεψη του Χριστού», οι επιτυχημένες χειροτεχνίες, οι μελωδικοί ύμνοι, οι δημιουργίες των αλμυρών γεύσεων από τις ομαδούλες ζαχαροπλαστικής, τα έργα της περιβαλλοντικής ομάδας, της ζωγραφικής, της δημοσιογραφίας και των θεατρικών ασκήσεων και επιδόσεων, τα παιχνίδια μυστηρίου και τα πρωταθλήματα με τις βραβεύσεις υπήρξαν από τις ωραίες ευκαιρίες του κατασκηνωτικού απόπλου μας.

 Αναπέμπουμε δοξολογία προς τον Τριαδικό Θεό, που μας προσέφερε και πάλι το δώρο της κατασκήνωσης. Ο  Θεός μας περιέλουσε απλόχερα με τις ευλογίες Του. Τα παιδιά πέρασαν πολύ όμορφα. Συγκινημένα, με δάκρυα στα μάτια δεν ήθελαν να αποχωριστούν τον τόπο, τους ανθρώπους, όλο αυτό, που έζησαν… Σημαντικό είναι εξ άλλου, ότι κατά την διάρκεια της κατασκήνωσης τα παιδιά εξομολογήθηκαν, κοινώνησαν και χάρηκαν την πνευματική ζωή μαζί με ανθρώπους που τα αγάπησαν αληθινά.

Όλοι αισθάνονται την ανάγκη να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς τον Σεβασμιώτατο κ. Αθηναγόρα, ο οποίος βρέθηκε μαζί μας τόσο στην κατασκήνωση, όσο και κατά την εορτή λήξεώς της, όπου ευλόγησε τα παιδιά, τα στελέχη, τους εθελοντές και τους παρόντες.

Ευχόμαστε και του χρόνου το καράβι να είναι καλοτάξιδο, όπως κι εφέτος, και να σαλπάρουμε και πάλι με ακόμη πιό πολλούς «ταξιδευτές κι ονειρευτές» για ν΄ αρμενίσουμε στα γνώριμα πλέον πελάγη της κατασκήνωσης….

Ευγνωμοσύνη οφείλουμε:


Στους ιερείς μας: π. Δημήτριο Παναγακόπουλο, π. Νικόλαο Κουτούζο, π. Σταμάτιο Καλημέρη, π. Σωκράτη Παπαγεωργίου, π. Σπυρίδωνα Αργύρη.
Στην αρχηγό: Μαρίζα Παυλίδου,
Στην υπαρχηγό:  Κυριακή Ψυλλάκη,
Σις συντονίστριες: Ευαγγελία Ζιωτοπούλου και Παναγιώτα Κουκούλη,
Στην επιτελάρχισσα: Αγγελική Χωρίκη,
Στις ομαδάρχισσες:  Βουβάκη Ελένη, Αναστασία Κανελλάκη, Ευμορφία Σωτηροπούλου, Ελευθερία Καλλιγέρη, Μαρία Χαλκιά, Καραγεώργου Γωγώ, Νικολέτα Δρεττάκη, Χριστίνα Πέρρη, Νεκταρία Μελά, Ελένη Ταπεινού, Ελεονώρα Παπαδάκη, Γερασιμίνα Γιούλη, Κωνσταντίνα Χαλκιά, Στέλλα Δερμιτζάκη, Αντιγόνη Τσατσαρώνη, Εφραιμία Γιούλη, Εμμανουέλα Δεσύλλα, Ελένη Τσιαχρή, Φλώρα Κοτρίδη, Γιωργία Τσουκαλά, και Μαρία Κοντέλλη
Στις ιατρούς:  Τουρούτσικα Παναγιώτα και Γιαννοπούλου Διονυσία,
Στις υπεύθυνες των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών κ.λ.π.: Καπαή Ειρήνη – Θεατρολόγο, Γκουβρά Μαρία – Καλλιτεχνικά, Μπουρλάκη Σοφία –Μουσικό, Γκέτσιου Θάλεια- Ναυαγοσώστρια και Μαρία Γιαννοπούλου.
Στην ομιλήτρια: κ. Δήμητρα Μακρή
Στις εθελόντριες: πρεσβυτέρα Φωτεινή Παπαγεωργοπού-λου (Υπεύθυνη), πρεσβυτέρα Ελένη Σύρμα, Αλβέρτη Μαρία, Παρασκευοπούλου Νίκη, Μπουρούνη Μαρία, Παναγιωταρά Ιωάννα, Τζαμαλή Παναγιώτα, Μπεκιράκη Αικατερίνη, Πουϊκίδου Ειρήνη και Στάϊκου Ζωγραφιά,
Στην εκκλησάρισσα: Καγκαλά Κωνσταντίνα,
Στο προσωπικό της κατασκήνωσης: τον οδηγό Βασίλειο Λαμπράκη, τους καθαριστές Αθανάσιο Σόφο και Σπυρίδωνα Βέργη, τους μαγείρους και το επιτελείο τους.
Σε όλες τις κατασκηνώτριες, αλλά και σε όλη την ομάδα στελεχών που με πολλή προθυμία βοήθησαν στις διάφορες ανάγκες της κατασκήνωσης.


Για το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως,
Αρχιμ. Ιωαννίκιος Δ. Γιαννόπουλος
Διευθυντής Γρ. Νεότητος, Ιεροκήρυξ