Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πάνδημη πανήγυρις Αγ. Κων/νου & Ελένης Α. Λιοσίων

Με περισσή λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον ομώνυμο Ιερό Ναό των Άνω Λιοσίων.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Αιγύπτου κ. Θεόδωρος, πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού και πολλούς προσκυνητές ιερείς, που ήλθαν να συνεορτάσουν. Στο κήρυγμά του ο κ. Θεόδωρος αναφέρθηκε στον εορταζόμενο Άγιο Κωνσταντίνο λέγοντας ότι «είναι ο πατέρας όλων των Βασιλέων. Είχε τόλμη αρετή και ανδρεία». Αναφέρθηκε επίσης στο προσωνύμιο «Μέγας» που του απέδωσε η Εκκλησία καθώς και ότι είναι «Ο πρώτος Άγιος και βασιλέας».

Προεστώς της Ευχαριστιακής Σύναξης την ημέρα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος στο διάλογο του Χριστού με Ιουδαίους στον Ναό του Σολομώντα: «Ζήτησαν από τον Κύριο ένα σημάδι για το ποιός είναι καθώς κι ένα σημάδι ότι είναι ο απεσταλμένος του Θεού. Εκείνος τους μιλάει για το σημάδι του Προφήτη Ιωνά που αναφέρεται στην τριήμερη ταφή και Ανάστασή Του. Το ίδιο ακριβώς αντιπροσωπεύει και το σημείο του Σταυρού που είδε στον ουρανό ο Μέγας Κωνσταντίνος όταν ζήτησε βοήθεια για να μπορέσει να συνεχίσει τον αγώνα για την αυτοκρατορία». Ο κ. Αθηναγόρας πρόσθεσε πως «το σημάδι του Σταυρού γίνεται όχι μόνο το όπλο που οδήγησε τον Μέγα Κωνσταντίνο στη νίκη απέναντι στον Μαξέντιο, αλλά και το σημάδι που χαρακτηρίζει, δια του βαπτίσματος, όλους όσους βρίσκονται μέσα στο σώμα της Εκκλησίας. Και ο Χριστός με την τριήμερη ταφή και Ανάστασή του κάνει αυτό το σημάδι (του Σταυρού) δύναμη και σημαία για όλους μέσα στην καθημερινότητά μας. Και για να κατανοήσουμε ότι για να κατακτήσουμε την Αιώνια Βασιλεία πρέπει πρώτα να περάσουμε από την κοιλιά του κήτους όπως ο Ιωνάς, να ζήσουμε την τριήμερο ταφή και την δική μας Ανάσταση».

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας στους δρόμους της ενορίας με μεγάλη προσέλευση πιστών.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΩΛΑΡΟΣ