Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στον Προφ. Ηλία Αγ. Παρασκευής

Με πρόσκληση του Πρωτ. Σταύρου Γούλα και με άδεια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου στον Ι.Ν. Προφήτου Ηλιού του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και την τελετή της Υψώσεως του Σταυρού, ο κ. Αθηναγόρας έκανε μία σύντομη διδακτική ομιλία, με αφορμή την ενάτη ωδή του κανόνα της εορτής «Μυστικός εἶ Θεοτόκε Παράδεισος, ἀγεωργήτως βλαστήσασα Χριστόν, ὑφ᾿ οὗ τό τοῦ Σταυροῦ ζωηφόρον ἐν γῇ, πεφυτούργηται δένδρον· δι᾿ οὗ νῦν ὑψουμένου, προσκυνοῦντες αὐτόν, σέ μεγαλύνομεν».

Διδασκόμαστε στο τροπάριο αυτό πως η Θεοτόκος είναι ένας άλλος, μυστικός παράδεισος, μέσα στον οποίο βλάστησε στη γη το δένδρο της ζωής, όπως και το «Ξύλον της Ζωής» βρισκόταν μέσα στον Παράδεισο. Με τη γνώση ότι «ξύλον» στην αρχαία ελληνική σημαίνει το δένδρο, βλέπουμε τη συσχέτιση του Χριστού με το Ξύλο της Ζωής. Μαζί με το δένδρο «της γνώσης του καλού και του κακού», στον Παράδεισο βρισκόταν το «Ξύλον της Ζωής», το οποίο θα παρείχε την αθανασία στους ανθρώπους, σύμφωνα με τη διήγηση του Προφήτη Μωυσή. Το «Ξύλον» αυτό, μετά την πτώση, περιφρουρήθηκε από τα Χερουβίμ, όπως περιγράφει ο Προφήτης Μωυσής. Και τώρα, αυτό το «Ξύλον» βρίσκεται ανάμεσά μας, στο ψωμί και το κρασί της Θείας Ευχαριστίας, δηλαδή στο Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

Ο κ. Αθηναγόρας ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, όπως και τους ιερείς του Ι.Ν. Προφήτου Ηλιού Αγίας Παρασκευής, για την λειτουργική αυτή ευκαιρία.