Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ανακομιδή των λειψάνων του Αγ. Νεκταρίου

Μέσα σε κλιμα κατάνυξης εορτάστηκε η ανάμνηση της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως, κατά το ιουλιανό ημερολόγιο, στο προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκεται στα Άνω Λιόσια.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας. Αναφερόμενος στον στίχο από την Προφητεία του Σολομώντος «Τελευτήσαντος ανδρός δικαίου ουκ όλλυται ελπίς», είπε ότι «δίκαιος είναι εκείνος που μπορεί να εφαρμόσει το θέλημα του Θεού και να γίνει κήρυκας, αν όχι με τον λόγο του, τουλάχιστον με την στάση της ζωής του. Επίσης δίκαιος, δηλαδή Άγιος, είναι εκείνος που μπορεί να υπομείνει τις δυσκολίες, τις συκοφαντίες των άλλων ανθρώπων και να σηκώσει τον Σταυρό του. Αυτά τα στοιχεία του δικαίου συγκέντρωνε και ο άγιος Νεκτάριος, ο οποίος αν και απουσιάζει σωματικά από ανάμεσά μας, είναι ένα σημάδι φωτεινό στην καθημερινότητα εκείνων όσων των τιμούν και προστρέχουν σε Αυτόν».

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας γύρω από τους χώρους του Προσκυνήματος με την παρουσία του Δημάρχου Φυλής κ. Χρήστου Παππού, ενώ προσφέρθηκε μοναστηρικό κέρασμα για όλους και ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με ποντιακή μουσική.

Κείμενο και φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου