Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προηγιασμένη του Μ. Κανόνος στον Μητροπολιτικό ναό

Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα και υπό των φως των λαμπάδων, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου.

Του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας χοροστάστησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας συμπαραστατούμενος από τους ιερείς του ναού.

Στη σύντομη προσλαλιά προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, αναφέρθηκε σ' ένα από τα Αναγνώσματα που διαβάζονται κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αυτό του Κάιν και του Άβελ. «Μίας τραγικής ιστορίας που συνέβη πριν 5.000 χρόνια. Μίας ιστορίας ενός ανθρώπου που εγκλημάτησε κατά του αδελφού του, που δεν το αναγνώρισε, που εν συνεχεία ζήτησε το έλεος του Θεού και που ο Θεός αντί να τον εξαφανίσει, του έβαλε το σημάδι Του στο μέτωπο, ένα σημάδι σωτηρίας γι' αυτόν. Μια ιστορία που εικονίζει την δική μας πτωτική πορεία. Το σημάδι του Θεού, το είχε στο σώμα του μόνο ο Κάιν. Με την Σταύρωση και Ανάσταση του Κυρίου μας, αυτό το σημάδι το φέρει ο καθένας από εμάς, που βαπτίζεται Χριστιανός. Μετά την τριπλή κατάδυσή μας στην κολυμβήθρα, ο ιερέας μας χρίζει με το Άγιο Μύρο και είναι το σημάδι του Θεού που δηλώνει πως πλέον ανήκουμε σε Αυτόν. Και Αυτός μας σημαδεύει με το σημάδι του Σταυρού.»

Ο κ. Αθηναγόρας έκλεισε λέγοντας πως «αυτό το σημάδι είναι σημάδι σωτηρίας για εμάς. Και αυτό το σφράγισμα δεν φεύγει με τίποτα. Ακόμα κι αν εμείς το αρνηθούμε, ή στρέψουμε την πλάτη μας στον Θεό ή απομακρυνθούμε όπως ο Άσωτος. Το σημάδι του Θεού, μας συνοδεύει σε όλη τη ζωή μας και θα είναι μάρτυρας όταν διαβούμε το κατώφλι της άλλης ζωής. Θα είναι μάρτυρας και ερώτημα. Θέλουμε άραγε να είμαστε παιδιά Του και να ανήκουμε σε Αυτόν; Το σημάδι του Θεού είναι δύναμη για το παρόν και εγγύηση για το μέλλον.»

Του Σπύρου Παπαγεωργίου