Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίας Αικατερίνης Ιλίου

Ολοκληρώθηκε το πρώτο σεμινάριο εθελοντικής διακονίας ασθενών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο σεμινάριο του ετήσιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εθελοντική Διακονία Ογκολογικών Ασθενών» εγκαινίασε τιμώντας με την παρουσία Του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας έκανε μία εισαγωγή σχετικώς με το περιεχόμενο αλλά και τους στόχους του συγκεκριμένου προγράμματος αναφέροντας ότι στόχος και προοπτική της προσπάθειας αυτής είναι η ψυχολογική υποστήριξη και η ενίσχυση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών, και ιδιαίτερα του ογκολογικού ασθενούς που βιώνει τον φόβο του καρκίνου και την μοναξιά της εγκατάλειψης.

Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος εξήρε τους υπεύθυνους του συγκεκριμένου προγράμματος, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. Γαβριήλ Ασπρολούπο, και τον εφημέριο του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου « Οι Άγιοι Ανάργυροι», Πανοσιολ. Αρχιμ. Δρ. Θεοδόσιο Μανώλη, οι οποίοι, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, εργάστηκαν με υπευθυνότητα, ζήλο και αφοσίωση για την υλοποίησή του. Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους υποψήφιους εθελοντές οι οποίοι με χαρά και προθυμία προσήλθαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με στόχο να προσφέρουν λίγο από τον χρόνο τους για να διακονήσουν τον πονεμένο και φοβισμένο από τον καρκίνο συνάνθρωπό μας.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Γαβριήλ, ο οποίος ως πρώτος ομιλητής ανέπτυξε το θέμα «Εκκλησία και Εθελοντισμός». Ο. π. Γαβριήλ ανέφερε πώς ο εθελοντισμός δίνει νόημα και περιεχόμενο σε πανανθρώπινες αξίες, λιγότερο ή περισσότερο ξεχασμένες, όπως είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, καταλήγοντας ότι το συγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στόχο έχει την εφαρμογή όλων των χριστιανικών αξιών στον καρκινοπαθή που υποφέρει και αναζητά μέσα από την συμπαράστασή μας την κατάκτηση της ελπίδας.

Δεύτερη προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν η Νοσηλεύτρια και προϊσταμένη της Β’ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι», κα. Θεοδώρα Παππά, η οποία παρουσίασε στους εκπαιδευόμενους Εθελοντές το θέμα «Η έννοια και το μοντέλο του Εθελοντισμού». Η κυρία Παππά έκανε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση για τα χαρακτηριστικά, τις µορφές και τις αρχές του εθελοντισµού κάνοντας παράλληλα εκτενή αναφορά στα συστατικά χαρακτηριστικά της εθελοντικής Διακονίας. Η κυρία Παππά καταλήγοντας τόνισε ότι η εθελοντική διακονία καταφέρνει να είναι ιδιαίτερα πολύπλευρη, καθώς επιτρέπει την πραγµατοποίηση πολλαπλών στόχων καθώς μέσα από τον εθελοντισµό οι άνθρωποι βοηθούν όχι µόνο τους συνανθρώπους τους, αλλά και τους εαυτούς τους σε προσωπικό, πνευµατικό και κοινωνικό επίπεδο.

Μετά της πέρας του Σεμιναρίου οι ομιλητές δέχτηκαν ερωτήσεις των υποψηφίων Εθελοντών και ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος. Επίσης, οι εκπαιδευόμενοι αντήλλαξαν απόψεις με τους ομιλητές σχετικά με τον ρόλο αλλά και τον τρόπο της Εθελοντικής παρέμβασης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ογκολογικών ασθενών.

Οι υποψήφιοι Εθελοντές μετά το πέρας των Θεωρητικού και Πρακτικού κύκλου του Εκπαιδευτικού Προγράμματος θα λάβουν Πιστοποιητικό Συμμετοχής.

Το επόμενο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο θα γίνει την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, 5μ.μ. στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στο Ίλιον.