Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ολοκληρώθηκε η επιστημονική ημερίδα ψυχοογκολογίας

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Επιστημονικής Ημερίδας με τίτλο «ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΟΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ», που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία ΥΠΟ.ΛΕΙ.ΨΥ., με πρόεδρό της τον καθηγητή Ψυχιατρικής κ. Αλεβιζόπουλο, και την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου «οι Άγιοι Ανάργυροι».

Η Επιστημονική Ημερίδα έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι»,  στις 12 Νοεμβρίου 2016 με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Σκοπός της ημερίδας αυτής ήταν να τονισθεί η σημασία της παρέμβασης της διεπιστημονικής ψυχιατρικής στην σύγχρονη ογκολογική φροντίδα, η οποία σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των κατάλληλων εκπαιδευτικών στρατηγικών και παρεμβάσεων στην ογκολογική πρακτική, συμβάλλει θετικά τόσο στην βελτίωση της συναισθηματικά φορτισμένης κατάστασης των ασθενών όσο και στην βελτίωση της σχέσης του αρρώστου με το περιβάλλον του.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και υπεύθυνος της οργάνωσης της επιστημονικής αυτής ημερίδας Δρ Θεοδόσιος Μανώλης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως, ανέφερε στην εισαγωγική του ομιλία ότι η προσπάθεια αυτή αποτελεί την συνέχεια μιας εξειδικευμένης προσπάθειας που ξεκίνησε πέρυσι η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως με την στήριξη και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αθηναγόρου και αφορά την έναρξη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Εθελοντική Διακονία Ογκολογικών ασθενών», με στόχο την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση του σύγχρονου ανθρώπου στην ψυχοκοινωνική αντιμετώπιση του καρκίνου. Η προσπάθειά αυτή αγκαλιάστηκε και υποστηρίχθηκε θερμά από τον κόσμο αλλά και από το καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό του Γ.Ο.Ν.Κ. «οι Άγιοι Ανάργυροι», καθώς επίσης και από επιπλέον εξειδικευμένους επιστήμονες και ειδικούς άλλων νοσοκομείων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως, προσφέροντας με αγάπη την πολύτιμη γνώση και εμπειρία τους στους εκπαιδευόμενους εθελοντές. (Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.imiliou.gr/content/ogkologiko-nosokomeio)

Η διοργάνωση της ψυχοογκολογικής αυτής ημερίδας είναι η συνέχεια της προσπάθειας αυτής που καλλιεργεί την υπέρβαση και προάγει την συνεργασία. Ο συνδυασμός της εξειδικευμένης γνώσης της ιατρικής επιστήμης σε συνδυασμό με την εμπειρία και την αλήθεια της εκκλησιαστικής μας διδασκαλίας μπορούν να λειτουργήσουν ως αφετηρία για να ξεφύγουμε από τον οίστρο της καθημερινότητας, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, και να αντικρύσουμε τον ογκολογικό άρρωστο ως αλήθεια, δια της οποίας, ως πολιτισμένοι άνθρωποι, θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην υπαρξιακή μας υπέρβαση και αναγέννηση.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος επεσήμανε τη σημαντικότητα τέτοιων επιστημονικών εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης και συνεργασίας και εγγυήθηκε την πρόθεση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως να υποστηρίξει τέτοιες σημαντικές και πρωτοποριακές εκπαιδευτικές προσπάθειες και στο μέλλον. Επίσης ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε και ως ομιλητής στην πρώτη στρογγυλή τράπεζα, αναπτύσσοντας το πολύ ενδιαφέρον θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τον χώρο της υγείας σήμερα, με τίτλο «Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης για το προσωπικό υγείας του Ογκολογικού Νοσοκομείου» (Burn out).

Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης η Διοικήτρια του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «οι Άγιοι Ανάργυροι» Δρ. Μαρία Χαρίτου, ο Διοικητής του ΓΝΑ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ -ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» κος Δημήτριος Βεζυράκης, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και Συντονιστής Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «οι Άγιοι Ανάργυροι» Δρ. Ανδρέας Καλλιακμάνης, η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «οι Άγιοι Ανάργυροι» κα Βασιλική Φιλιππάτου, η Καθηγήτρια της Νοσηλευτικής Σχολής και πρόεδρος του τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Χρυσούλα Λεμονίδου, η Προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης ΔΤΕΕΟΕ και Προϊσταμένη Γραφείου Εθελοντισμού 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, Ασμχος (ΥΝ) Παναγιώτα Ηλιοπούλου, η Υπεύθυνη του τμήματος Ανάπτυξης και Προτυποποίησης Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ Δρ.Σίσσυ Κολυβά και η Δ /ντρια – Συντονίστρια Αναισθ/κου Τμήματος και Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας «Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», και Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.κα Ευνομία Βραχνού-Αλεξοπούλου.

Διακεκριμένοι, έμπειροι και εξειδικευμένοι ομιλητές παρουσίασαν νεώτερα δεδομένα που αφορούν τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της χρόνιας νόσου, την υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών και των περιθαλπόντων, καθώς επίσης ανέλυσαν και τον ρόλο της σύγχρονης διεπιστημονικής ψυχοογκολογίας στην προώθηση της ποιοτικής υγείας στον ογκολογικό άρρωστο. Δείτε το πρόγραμμα των ομιλητών στην ιστοσελίδα (http://www.imiliou.gr/content/ogkologiko-nosokomeio)

Μεγάλος αριθμός επαγγελματιών υγείας που εμπλέκονται στη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους παρακολούθησαν το συνέδριο, όπως ιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, διαιτολόγοι, λογοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές καθώς και άλλοι όπως βιολόγοι, φοιτητές.
Επίσης, αναδείχθηκε η σημασία της ολιστικής και διεπιστημονικής φροντίδας του ογκολογικού ασθενή και επισημάνθηκε η δύναμη και η αξία του εθελοντισμού, ιδιαιτέρως στις μέρες μας. Επίσης αναδείχθηκε η ανάγκη διασύνδεσης των υπηρεσιών υγείας και πολιτείας προς την κατεύθυνση της προστασίας των ογκολογικών ασθενών και των οικογενιών τους.

Ευχαριστούμε τους εξαίρετους ομιλητές μας για τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες τους, καθώς και τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους.
Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε σε όλους όσοι με την ηθική και υλική τους συμπαράσταση συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης και την επιστημονική Εταιρεία «ΟΝΕ ΤΟ ΟΝΕ» για την απόλυτη στήριξη στην πραγματοποίηση της επιστημονικής μας ημερίδας.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΠΗ

αρχιμανδρίτης Δρ. Θεοδόσιος Μανώλης (BSC,MA,PgD,PhD)
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής
Κλινικός Βιοϊατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας.
Εντεταλμένος κληρικός Υπεύθυνος Εκπαιδευτικού Έργου στο Γ.Ο.Ν.Κ «Οι Άγιοι Ανάργυροι».
Τακτικό Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Καθηγητής Μετ/μιας Εκπαίδευσης και Εξωτερικός Καθηγητής Κλινικής Βιοηθικής.

Επιστημονική εταιρεία Υ.Π.Ο.ΛΕΙ.Ψ.Υ.
Πρόεδρος Καθ. Δρ.Γεώργιος Αλεβιζόπουλος
Καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι».

Δρ. Βασίλειος Μπούνταλης
Διευθυντής Κοινωνικής Υπηρεσίας Γ.Ο.Ν.Κ «Οι Άγιοι Ανάργυροι»
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΙ Αθηνών ΣΕΥΠ. Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας