«Απλά... Μαθήματα Ζωής», η μεταμόσχευση μυελού των οστών και η εθελοντική προσφορά
Το Πειραματικό Λύκειο Αγ. Αναργύρων οργάνωσε ημερίδα με τίτλο: «Απλά... Μαθήματα Ζωής» με θέμα τη Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών και τη Σημασία της Εθελοντικής Προσφοράς.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 10:30 -14:00, στην αίθουσα του Δημοτικού κινηματογράφου Μαρία Έλενα, Αγ. Παρασκευής 40, Ανάκασα, Άγιοι Ανάργυροι, στο πλαίσιο της δράσης ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΣΧΟΛΕΙΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε συνδιοργάνωση με την ΕΛΜΕ Προτύπων Πειραματικών Σχολείων και το Σχολείο (Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις ) στα Νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Π. & Α. Κυριακού, τη στήριξη της Ιεράς Αχιεπισκοπής Αθηνών, της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας και του Δήμου Αγίων Αναργύρων- Καματερού.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τη Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών και το σημαντικό ρόλο του δότη και της δότριας και συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες, μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, σπουδαστές και απλοί πολίτες.
Στόχος της ημερίδας ήταν να απαντηθούν απορίες και σχετικά ερωτήματα, να ξεπεραστούν οι φόβοι και οι προκαταλήψεις, να ευαισθητοποιηθεί η νέα γενιά και η κοινωνία γενικότερα με τελικό σκοπό τη συμβολή στην αύξηση της παγκόσμιας αλυσίδας εθελοντών/εθελοντριών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων.
Την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως εκπροσώπησαν ο πανοσ. αρχιμ. Δρ. Θεοδόσιος Μανώλης, Κλινικός Βιοιατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας και τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο αιδεσιμ. πρωτοπρ. π. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγ. Μυροφόρων Ανάκασας.
Ο π. Θεοδόσιος, ως προσκεκλημένος ομιλητής, ανέπτυξε το θέμα «Ο Ρόλος του Εθελοντισμού στη θεραπευτική προσπάθεια της ιατρικής Επιστήμης. Μεταμόσχευση του Μυελού των Οστών». Ο π. Θεοδόσιος στην ομιλία του ανέφερε ότι ο εθελοντισμός αποτελεί την βασική έκφραση των ανθρωπίνων σχέσεων. Σχετίζεται με την ανάγκη των ατόμων να συμμετέχουν και να νιώθουν ότι είναι σημαντικοί για τους συνανθρώπους τους. Ο εθελοντισμός διαπνέεται από τις αξίες της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της ενδυνάμωσης, στοιχεία τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στη ποιότητα της ζωής. Συνεχίζοντας ο π. Θεοδόσιος τόνισε ότι για όποιον λόγο και να συμμετέχει κάποιος σε εθελοντικές δράσεις, ο εθελοντισμός ξεπερνά την επίτευξη ενός συγκεκριμένου έργου που καλείται να φέρει σε πέρας. Ο εθελοντισμός, ως μορφή κοινωνικής συμπεριφοράς, δημιουργεί δεσμούς εμπιστοσύνης και κοινωνικής συνοχής και συμβάλλει τόσο στη προσωπική ανάπτυξη όσο και στην αίσθηση κοινής ταυτότητας και μέλλοντος. Η εθελοντική πράξη μέσω της οποίας οι άνθρωποι ενώνουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού είναι χαρακτηριστικό όλων των κοινωνιών και ως τέτοια αγγίζει τις ζωές πολλές ατόμων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Ο π. Θεοδόσιος ανέπτυξε το παράδειγμα του προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, η οποία, όπως τόνισε, αφουγκραζόμενη τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, με την ευλογία και την στήριξη του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ, έχει ξεκινήσει εξειδικευμένα προγράμματα ιατρικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, που αφορούν την Βιοηθική, την ενημέρωση και την Ιατρική πρόληψη, με έμφαση στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη του πνεύματος του Εθελοντισμού στον χώρο της Υγείας και συγκεκριμένα στους ασθενείς με χρόνια νόσο, όπως είναι οι ογκολογικοί ασθενείς. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε πέρυσι, με τίτλο «Εθελοντική Διακονία Ογκολογικών ασθενών», και στόχο έχει αφενός, την ενημέρωση, την κατάρτιση και την ουσιαστική εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με την νόσο, αφετέρου, την καλλιέργεια και την ανάδειξη της δυναμικής που έχει το πνεύμα του Εθελοντισμού στην ζωή μας, ιδιαίτερα δε, όταν αυτός παρέχεται στον ιδιαίτερο χώρο του Νοσοκομείου και συγκεκριμένα στην ογκολογική κλινική.
Ο δεύτερος εκπαιδευτικός κύκλος, που ήδη ξεκίνησε, είναι αφιερωμένος στην ψυχοκοινωνική στήριξη και την ενίσχυση τόσο των ογκολογικών ασθενών, όσο και των ανθρώπων που αποτελούν το οικογενειακό, το φιλικό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, τους οποίους και συναναστρέφονται συχνά.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο π. Θεοδόσιος ανέφερε ότι η κοινωνία των πολιτών είναι συνυφασμένη με την «περισσότερη» ελευθερία, αλλά και τη μεγαλύτερη ευθύνη των ίδιων των πολιτών, ανδρών και γυναικών, για το μέλλον αυτού του κόσμου. Προέτρεψε τις νέες και τους νέους να μετατραπούν σε ενεργούς πολίτες που θα συμμετέχουν στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και που αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη για τη βελτίωση όχι μόνο της δικής σας ζωής, αλλά και των συνανθρώπων τους, προσδίδοντας με αυτό τον τρόπο ιδιαίτερο νόημα στη ίδια την δημοκρατία.
Δίνοντας λίγο αίμα, ο καθένας μας, μπορεί να γίνει υποψήφιος δότη μυελού των οστών. Με αυτή την αλτρουϊστική πράξη μας δίνεται η δυνατότητα να σώσουμε τη ζωή ενός συνανθρώπου μας που υποφέρει από κάποια απειλητική για τη ζωή νόσο. Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι ο μυελός τον οστών του ατόμου που τον εχει ανάγκη, να έχει την ίδια «ιστική ταυτότητα» με αυτή του υποψηφίου δότη, δηλαδή να υπάρχει ιστοσυμβατότητα. Αυτό το γεγονός, αποδίδει μεγαλύτερη αξία στην εθελοντική πράξη, καθώς όσο περισσότεροι υποψήφιοι δότες υπάρχουν, τόσο αυξάνουν και οι πιθανότητες να βρεθεί συμβατός δότης, γι’ αυτούς που το έχουν ανάγκη.
Καταλήγοντας την ομιλία του ο π. Θεοδόσιος ανέφερε ότι ο εθελοντισμός δεν έχει όρια και περιορισμούς, είναι ποικιλόμορφος και διαχρονικός. Είναι έκφραση αγάπης που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή, τη συνύπαρξη και προσδίδει περιεχόμενο στη ζωή μας και ο οποίος, όπως είπε και ο διάσημος θεολόγoς, φιλόσοφος, μουσικολόγος, ιατρός και ιεραπόστολος Άλμπερτ Σβάιτσερ, «Οι μόνοι ανάμεσά μας που θα ’ναι στ’ αλήθεια ευτυχισμένοι, είναι αυτοί που θα ’χουν ψάξει και θα έχουν βρει πώς να βοηθούν τους άλλους».