Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η πανήγυρις της αγίας Γλυκερίας στην Πετρ.

Με τη δέουσα λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάστηκε και φέτος το διήμερο 12-13 Μαΐου η μνήμη της μεγαλομάρτυρος αγίας Γλυκερίας στον ομώνυμο ιερό ναό, παρεκκλήσιο της ενορίας Αγίου Δημητρίου Πετρουπόλεως.

Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις και να προσκυνήσουν την εικόνα της αγίας και τεμάχιο του τιμίου λειψάνου της.

Την Παρασκευή 12 Μαΐου το απόγευμα, παραμονή της εορτής, τελέστηκε μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός με αρτοκλασία. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, πλαισιούμενος από τον πρωτοσύγκελλο αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Ασπρολούπο, πολλούς κληρικούς της Μητροπόλεώς μας και όλους τους εφημερίους της ενορίας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Κόκλας, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου. Συγκεκριμένα με βάση τον βίο της αγίας Γλυκερίας μίλησε για την ομολογία της χριστιανικής πίστεως. Το παρών μάλιστα έδωσε και ο δήμαρχος Πετρούπολης κ. Ευάγγελος Σίμος. Στη συνέχεια έγινε λιτάνευση της εικόνας και του λειψάνου της αγίας στους δρόμους γύρω από τον ναό με συνοδεία της φιλαρμονικής ορχήστρας του δήμου.

Αργότερα το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε κατανυκτική ιερά αγρυπνία (όρθρος και Θεία Λειτουργία).

Το Σάββατο 13 Μαΐου το πρωί τελέστηκε όρθρος και Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή πολλών κληρικών της Μητροπόλεώς μας και των εφημερίων της ενορίας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, ο οποίος παίρνοντας αφορμή από την αρχή του απολυτίκιου της αγίας Γλυκερίας, «Χριστόν ἀγαπήσασα τὸν τῆς Παρθένου Υἱόν», μίλησε για τη χριστιανική αγάπη και τα χαρακτηριστικά της.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε ο μεθέορτος αναστάσιμος εσπερινός και η ιερά παράκληση προς την αγία Γλυκερία, σηματοδοτώντας έτσι τη λήξη της ιεράς πανηγύρεως. Ο ναός βέβαια έμεινε ανοιχτός μέχρι αργά το βράδυ.

Εκ του Ιερού Ναού