Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συμμετοχή στην ημερίδα με θέμα «Σχολείο-Εθελοντισμός-Κοινωνία»

Το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Εκδηλώσεων του 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ-1ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων, η ημερίδα με θέμα «Σχολείο-Εθελοντισμός-Κοινωνία» η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΣΧΟΛΕΙΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ, σε συνδιοργάνωση με την ΕΛΜΕ Προτύπων Πειραματικών Σχολείων και το Σχολείο (Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις ) στα Νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Π. & Α. Κυριακού, τη στήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, την συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας και του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τη Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών και το σημαντικό ρόλο του δότη και της δότριας. Στην ημερίδα συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες, μαθητές και μαθήτριες εκπαιδευτικοί, σπουδαστές και απλοί πολίτες.

Στόχος της ημερίδας ήταν να απαντηθούν απορίες και σχετικά ερωτήματα, να ξεπεραστούν οι φόβοι και οι προκαταλήψεις, να ευαισθητοποιηθεί η νέα γενιά και η κοινωνία γενικότερα με τελικό σκοπό τη συμβολή στην αύξηση της παγκόσμιας αλυσίδας εθελοντών/εθελοντριών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων.

Ο π. Θεοδόσιος Μανώλης μετέφερε τις πατρικές ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αθηναγόρου, δια την απόλυτη ευόδωση και επιτυχία των εργασιών της εκδήλωσης αυτής.

Ο π. Θεοδόσιος τόνισε πως η ποιμένουσα Εκκλησία, στέκεται δίπλα στον επιστημονικό κόσμο και σε αυτή την προσπάθεια μένει σταθερή υπερασπιζόμενη την αλήθεια της. Για τον λόγο αυτό και τα τελευταία δυο χρόνια η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, αφουγκραζόμενη τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, με την ευλογία και την στήριξη του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Αθηναγόρου εχει ξεκινήσει εξειδικευμένα προγράμματα ιατρικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού που αφορούν την Βιοηθική, την ενημέρωση και την Ιατρική πρόληψη με έμφαση στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη του πνεύματος του Εθελοντισμού στον χώρο της Υγείας και συγκεκριμένα στους ασθενείς με χρόνια νόσο, όπως είναι οι ογκολογικοί ασθενείς. Το πρόγραμμα αυτό που ξεκινήσαμε πέρυσι, με τίτλο «Εθελοντική Διακονία Ογκολογικών ασθενών», στόχο έχει αφενός, την ενημέρωση, την κατάρτιση και την ουσιαστική εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με την νόσο, αφετέρου, την καλλιέργεια και την ανάδειξη της δυναμικής που έχει το πνεύμα του Εθελοντισμού στην ζωή μας, ιδιαίτερα δε, όταν αυτός παρέχεται στον ιδιαίτερο χώρο του Νοσοκομείου και συγκεκριμένα στην ογκολογική κλινική.

Ο πρώτος εκπαιδευτικός κύκλος ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο σημειώνοντας εξαιρετική επιτυχία. Φέτος συνεχίζουμε με τον δεύτερο χρόνο εκπαίδευσης, ο οποίος απευθύνεται όχι μόνο στους εκπαιδευόμενους εθελοντές αλλά και σε όλους αυτούς που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στην ογκολογική φροντίδα. Συγκεκριμένα ο δεύτερος εκπαιδευτικός κύκλος είναι αφιερωμένος στην ψυχοκοινωνική στήριξη και την ενίσχυση τόσο των ογκολογικών ασθενών, όσο και των ανθρώπων που αποτελούν το οικογενειακό, το φιλικό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, τους οποίους και συναναστρέφονται συχνά.

Συνεχίζουμε στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου και εφέτος το συγκεκριμένο πρόγραμμα διότι πιστεύουμε ότι όλοι μαζί, αλληλέγγυοι ιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ιερείς, ως μέλη του Σώματος του Χριστού επιβάλλεται να συνεργασθούμε, ώστε να βοηθήσουμε τους ταλανιζόμενους από τον καρκίνο συνανθρώπους μας να αλλάξουν πορεία και να προσανατολισθούν από έναν κόσμο διαφορετικών συναισθημάτων, στον κόσμο της εσωτερικής γαλήνης και ευτυχίας.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο π. Θεοδόσιος ανέφερε ότι ο εθελοντισμός δίνει ουσιαστικό νόημα, σκοπό και πληρότητα στη ζωή των ανθρώπων. Την πληρότητα που έχουν ανάγκη όσοι δεν ξέρουν πού να διοχετεύσουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις, πώς να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, πώς να αποφύγουν την πλήξη και την ανία στην οποία τους οδηγεί η αποξένωση απ’ τους συνανθρώπους, η απομάκρυνση από τα πνευματικά ενδιαφέροντα, η κοινωνική αναλγησία και η ηθική αλλοτρίωση. Η φιλανθρωπία, ως αγάπη και ανιδιοτελής βοήθεια προς το συνάνθρωπο, δεν πρέπει να είναι μόνον υπόθεση μελών της υψηλής κοινωνίας που ανήκουν σε κάποιον φιλανθρωπικό σύλλογο ή λέσχη, αλλά πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των ανθρώπων. Και αυτό θα γίνει μόνο αν διαδοθεί το πνεύμα του εθελοντισμού, αν όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσχωρούν στις γραμμές του εθελοντισμού.

Στη σύγχρονη εποχή και μέσα στον κυκεώνα της κρίσης και της γενικότερης οικονομικής και πνευματικής κυρίως καχεξίας ο εθελοντισμός ή καλύτερα το κίνημα του εθελοντισμού αποτελεί μια δύναμη ελπίδας για τον κόσμο. Το πνεύμα του ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, προάγει την κοινωνική ομαλότητα, συμβάλλει στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη ανθρώπινη συνύπαρξη, δίνει νέο περιεχόμενο στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, μεταθέτει την πρωτοβουλία για λύσεις των κοινωνικών προβλημάτων στην βάση, μεταφέρει ρεαλιστικές εικόνες και προτείνει αποτελεσματικές λύσεις στους αρμοδίους φορείς, συμβάλει στην παραγωγή κοινωνικού έργου και παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες, ευαισθητοποιεί την κοινωνία και καλλιεργεί τον ρόλο του «ενεργού πολίτη». Επομένως η παρουσία της Εκκλησίας στον χώρο της Υγείας και η καλλιέργεια του πνεύματος της Εθελοντικής διακονίας και προσφοράς, όπως είναι για παράδειγμα ο Εθελοντής αιμοδότης, ή ο εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων, αποτελεί ένα καταπραϋντικό και καθησυχαστικό στοιχείο, που δίνει μια άλλη διάσταση στη θεραπευτική προσπάθεια.

Πολλές φορές τα παιδιά είναι αυτά που διδάσκουν τους μεγάλους με το παράδειγμά τους, την ευαισθησία, τη δύναμη της ειλικρινούς πρόθεσης και τα οράματά τους για τη ζωή και τον κόσμο, και για το λόγο αυτό συνεχίζει να υπάρχει εθελοντισμός και μαζί του διατηρούνται αξίες όπως η αλληλεγγύη, η φιλανθρωπία, η κοινωνική δικαιοσύνη, οι οποίες δίνουν νόημα και νέο περιεχόμενο στη ζωή των ανθρώπων. Η καλλιέργεια του πνεύματος του Εθελοντισμού σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης βοηθά να αναπτύξουν οι νέοι της εποχής μας συλλογικά κοινωνικές δράσεις και μέσα από την βιωματική και συνεργατική προσέγγιση των κοινωνικών θεμάτων να καλλιεργήσουν τις αξίες της ανθρωπιστικής συνεισφοράς, της αλτρουϊστικής ιδεολογίας και της αλληλεγγύης.

Καταλήγοντας την ομιλία του ο π. Θεοδόσιος ανέφερε πως η δωρεά μυελού των οστών, ως εθελοντική πράξη υπερβαίνει το εγώ και συναντά το εσύ, δηλαδή συναντά έναν άγνωστο αλλά όχι ανώνυμο άνθρωπο. Μιμείται τον πρώτο Αιμοδότη αλλά και Ζωοδότη ολοκλήρου της ανθρωπότητας, το αληθινό πρότυπο της θυσιαστικής αγάπης, τον εσταυρωμένο Χριστό, στα ίχνη του οποίου βαδίζουν οι πιστοί.

Ο εθελοντισμός είναι στάση και τρόπος ζωής, Όσοι μπορούν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών, σώζουν ζωές. Έχουμε ανάγκη αυτούς τους εθελοντές και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τους έχουμε κοντά μας, να τους αυξήσουμε. Η εθελοντική προσφορά αποτελεί σήμερα με τις ανάλογες προϋποθέσεις μια μεγάλη δύναμη ελπίδας για τον σύγχρονο κόσμο. Αντιστρατεύεται το πνεύμα του ατομισμού, της ναρκισσιστικής εσωστρέφειας και της ιδιοτέλειας που επικρατεί στην εποχή μας. Ο εθελοντής δε βλέπει πια τη ζωή με τη ματιά του εγωκεντρικού ατόμου, που βάζει πάνω απ’ όλα το προσωπικό του συμφέρον και κύρος, αλλά με την ευρύτητα της σκέψης του ανθρώπου που συναισθάνεται πως είναι μέλος μιας κοινότητας ανθρώπων.

Το επίκεντρο του εθελοντισμού είναι η προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, καθώς μέσα από τον εθελοντισμό καθρεπτίζεται η εικόνα του εαυτού μας. Κινητήριος δύναμη του εθελοντισμού πρέπει να είναι η αγάπη και η συμπαράσταση στον συνάνθρωπό μας που υποφέρει. Ο άνθρωπος είναι πρόσωπο και συνάμα κοινωνικό ον. Δυο βασικές ποιότητες-αναδύσεις του πνεύματός του που συνιστούν την ανθρωπινότητα, ως ειδοποιό διαφορά από τα άλλα έμβια όντα και πρέπει να αναπτύσσονται ταυτόχρονα. Η εθελοντική συμμετοχικότητα είναι μια σύνθετη αρετή απόλυτα απαραίτητη για την ακραιφνή αυτοπραγμάτωση και την αυτοοργάνωση της κοινωνίας, από την οποία αναδύονται και χαιρόμαστε αξίες, όπως: η αληθινή μάθηση, της αίσθηση του κάλλους, η αγαθότητα και ηθική στάση, η εμπιστοσύνη και καλή πίστη, η ιερότητα, η ελπίδα και η ανθρώπινη φιλότητα και η αγάπη, ως τελικότητα γιατί όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε και ο Ουίστον Τσώρτσιλ «την καθημερινότητά μας την φτιάχνουμε με ότι έχουμε, ενώ την ζωή μας την φτιάχνουμε με αυτό που δίνουμε».