Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Παρουσίαση βιβλίου στα «Πινδάρεια 2017»

Δελτίο τύπου για την παρουσίαση του βιβλίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου στη Θήβα εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολις Ιλίου.

Με μεγάλη επιτυχία, σε μια ιδιαιτέρως φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου 2017 η παρουσίαση της εκδοθείσας Διδακτορικής Διατριβής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα με τίτλο: «Θεέ μου, Θεέ μου… ψυχική εξάντληση και αποξένωση του κληρικού» στη Θήβα.

Η παρουσίαση έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Θηβαίων, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Πινδάρεια 2017», σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.

Η εκδήλωση άνοιξε με τους χαιρετισμούς του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου και του Δημάρχου Θηβαίων κ. Σπυρίδωνα Νικολάου και συνεχίστηκε με την βράβευση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιλίου για την μεγάλη του συνεισφορά στον τόπο, από τον Δήμο Θηβαίων και από τον Δημοτικό Οργανισμό Θήβας.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, Ιεροκήρυκας και Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως ο οποίος ανέγνωσε την σχετική με το βιβλίο εισήγηση του ελλογιμωτάτου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Πρωτοπρεσβύτερου π. Βασίλειου Καλλιακμάνη και ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Δρ. Δημήτριος Κυριαζής. Την παρουσίαση συντόνισε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Δημήτριος Ανυφαντάκης.
Με την ολοκλήρωση των εμπεριστατωμένων εισηγήσεων οι οποίες κάλυψαν σε απόλυτο βαθμό κάθε ανάγκη του ακροατηρίου πάνω στην ουσιώδη επεξήγηση των νοημάτων της πλούσιας σε επιστημονικά και κοινωνικά νοήματα και συμβολισμούς αυτής μελέτης του Σεβασμιωτάτου τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, όπου ευχαρίστησε τον επιχώριο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο και τους εισηγητές που παρουσίασαν το βιβλίο. Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος επισήμανε, ότι η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, τονίζοντας ότι αυτός ήταν η αιτία της συγγραφής αυτού του πονήματος, καθώς αποτέλεσε και αποτελεί με τη στάση ζωής και τα λόγια του πηγή έμπνευσης πολλών λογίων κληρικών, ώστε αυτοί να προχωρήσουν εκεί όπου ο καθένας ήξερε πως θα συνδράμει στο έργο της Εκκλησίας είτε από τον χώρο των γραμμάτων, είτε από το χώρο της κοινωνικής δράσης, ενώ έκλεισε τον λόγο του με μία φράση του Μακαριωτάτου , ο οποίος είχε πει ως Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας ότι: «ο Ηγέτης ο αληθινός δεν ποδηγετείται και δεν ποδηγετεί, δεν χειραγωγείται και δεν χειραγωγεί, γιατί τότε δεν είναι πραγματικός Ηγέτης».

Η εκδήλωση έκλεισε με ύμνους και ψαλτοτράγουδα από τον βυζαντινό χορό της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης, ο Πανοσιολογιώτατος Ιεροκήρυκας του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπυρίδων Νικολάου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, Ιερείς και πλήθος κόσμου.