Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίας Αικατερίνης Ιλίου

Έναρξη σεμιναρίου διακονίας ογκ. ασθενών

Ξεκινά για τρίτη χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου για την εθελοντική διακονία σε ογκολογικούς ασθενείς.

O Γ’ κύκλος του εκπαιδευτικού μας προγράμματος «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ» ξεκινά την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 και θα έχει τίτλο «Ψυχοεκπαίδευση στην χρόνια ασθένεια: Από τη Θεωρία στην Πράξη».

Το πρόγραμμα θα αποτελείται τόσο από θεωρητικά μαθήματα όσο και από Πρακτικά Φροντιστήρια. Στα κλινικά Φροντιστήρια οι εκπαιδευόμενοι θα χωρισθούν σε ομάδες που θα καθοδηγούνται από εξειδικευμένο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό π.χ. ψυχολόγο. Στόχος των πρακτικών μαθημάτων θα είναι:

  1. Η ενημέρωση του ατόμου, της οικογένειας και του ευρύτερου περιβάλλοντος του καρκινοπαθούς (σχολείο, δουλειά ευρύτερη κοινωνία) για τη διαταραχή, τη φύση, τα αίτια της, την πορεία και την πρόγνωση της νόσου
  2. Η ενδυνάμωση και ενίσχυση των δεξιοτήτων επικοινωνίας της οικογένειας με στόχο την μείωση του άγχους και την βελτίωση των σχέσεων των μελών της
  3. Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του ατόμου που παρουσιάζει την διαταραχή
  4. Η δημιουργία υποστηρικτικού δικτύου της οικογένειας και του ατόμου με στόχο την επίλυση των ψυχολογικών προβλημάτων που προκύπτουν και
  5. Η ανάπτυξη των τεχνικών διαχείρισης του Άγχος-Stress.

Στα πρακτικά Φροντιστήρια οι εκπαιδευόμενοι θα χωρισθούν σε ομάδες από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό στον τομέα της ψυχοεκπαίδευσης, το οποίο εφαρμόζοντας σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους διδασκαλίας και παρουσίασης θα βοηθήσει τους εκπαιδευόμενους να εμπλουτίσουν τη γνώση τους στον τομέα της εκπαιδευτικής και εμπειρικής ψυχοογκολογίας.

Από τη άλλη πλευρά το θεωρητικό μέρος θα αφορά την παρουσίαση σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισης του καρκινικού πόνου καθώς επίσης και τρόπων αντιμετώπισης του πόνου τόσο από το περιβάλλον του ογκολογικού ασθενούς όσο και από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στο θεωρητικό μέρος θα αναπτυχθεί η συνεισφορά του σύγχρονου ιατρείου πόνου σε συνεργασία με τις σύγχρονες θεραπευτικές ειδικότητες π.χ. διατροφολογία και ρεφλεξολογία στην αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου.
Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος θα δωθούν, όπως κάθε χρόνο, πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Η όλη πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση υλοποιείται όπως και τα προηγούμενα δυο χρόνια, στο Πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Ίλιον. (ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ 12) ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ.ΙΛΙΟΝ.

Τα μαθήματα αρχίζουν την ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 στον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ.
ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ: και εγγραφές 5.30 το απόγευμα.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ανθρώπους που συμβάλλουν στην ενημέρωση και την κατάρτιση των εκπαιδευόμενων εθελοντών και οι οποίοι ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα της Ιεράς Μητροπόλεως. Ευχαριστούμε το έμπειρο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό ιατρικό προσωπικό, τους καθηγητές και διευθυντές των νοσοκομειακών κλινικών, τους ειδικευόμενους ιατρούς, και όλους αυτούς που με την παρουσία τους συμβάλλουν στην ενημέρωση και την κατάρτιση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα.

Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε θερμά την Σγο (ΑΒΜΕ) Παρασκευή Μεϊντάνη η οποία έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των βιωματικών εργαστηρίων του Γ’ Εκπαιδευτικού μας Προγράμματος που αφορούν την ψυχοεκπαίδευση των ογκολογικών ασθενών και των φροντιστών τους. Η κ. Μεϊντάνη εργάζεται στην Ψυχιατρική Κλινική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία, και έχει εξειδικευθεί με μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στην Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία, (Dipl.) στην Συμβουλευτική Ψυχολογία, και την Ψυχαναλυτική Συμβουλευτική. Έχει εξειδίκευση στην Ψυχοεκπαίδευση-Συμπεριφορική θεραπεία Οικογένειας(ΕΠΙΨΥ) και ειδικεύεται στην Ομαδική Αναλυτική Θεραπεία Hope in Group Analysis.

Tο εισαγωγικό μάθημα του Γ’ Εκπαιδευτικού μας προγράμματος θα τιμήσει με την παρουσία του ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Οι υπεύθυνοι του Εκπαιδευτικού Προγράμματος

αρχιμ. π. Γαβριήλ Ασπρολούπος
Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου
Προϊστάμενος Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Ίλιον

αρχιμ. Δρ. Θεοδόσιος Μανώλης (BSc, MA, PgD, PhD).
Κλινικός Βιοϊατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας