Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίας Αικατερίνης Ιλίου

Αποτελέσματα 5ου σεμιναρίου εθελοντικής διακονίας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στο Ίλιον, στις 18 Μαρτίου 2018, το 5ο επιμορφωτικό Σεμινάριο του Γ’ Εκπαιδευτικού κύκλου (2017-2018) με θέμα: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ».

Κατά τη διάρκεια των Θεματικών εργαστηρίων οι συμμετέχοντες είχαν τη ευκαιρία να ενημερωθούν αλλά και να συνεισφέρουν ενεργά σε κλινικά φροντιστήρια που αφορούσαν την αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου.

Πρώτες Ομιλήτριες ήταν η κ. Παναγιώτα Ηλιοπούλου, Νοσηλεύτρια ΤΕ. Καταγραφέας Ε.Α.Ν. στην Ογκολογική κλινική Γ.Ν.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ και η κ. Μαρία Παπακώστα, Προϊσταμένη Τμήματος, Νοσηλεύτρια ΤΕ στο Γ.Ν.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, οι οποίες ανέπτυξαν από κοινού το θέμα «Η συνεισφορά του Νοσηλευτή στην αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου. Πρακτικές Προσεγγίσεις».

Οι ομιλήτριες τόνισαν ότι οι νοσηλευτές/τριες σε όλο το φάσμα διάγνωση - θεραπεία - αποκατάσταση - τελικό στάδιο είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον γιατρό - θεραπευτική ομάδα και ασθενή και οφείλουν να είναι ικανοί να συμβάλουν στην ανακούφιση από τον καρκινικό πόνο με το:
Nα εκτιμούν και αξιολογούν την ένταση του, το είδος του ώστε να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα υποεκτίμησης και υποθεραπείας του πόνου.
Nα γνωρίζουν άριστα τη φαρμακοκινητική, τρόπο χορήγησης, δράση, παρενέργειες και αντιμετώπιση των οπιοειδών, φάρμακο εκλογής για τον πόνο στον καρκινοπαθή.

Nα ενημερώνουν τον ασθενή και την οικογένεια του ώστε να ελαττωθεί ο φόβος εξάρτησης- ένας φραγμός ανακούφισης του πόνου.
Οι ομιλήτριες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή ποιοτικής φροντίδας σε ασθενείς τελικού σταδίου τονίζοντας πως αυτή η διαδικασία είναι η ύστατη συμβολή προς εξασφάλιση του στοιχειώδους δικαιώματος του ανθρώπου σε αξιοπρέπεια και ανθρωπιστική αντιμετώπιση της πιο δύσκολης στιγμής της ζωής του.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτριος Σ. Σίμος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με επιμόρφωση στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία και εξειδίκευση στο στρες και τη διαχείρισή του, παρουσιάζοντας το κλινικό φροντιστήριο με θέμα «Τεχνικές διαχείρισης, stress, Διαφραγματικές Αναπνοές και Προοδευτική Μυική Χαλάρωση (Τεχνικό Εργαστήριο)». Ο ομιλητής παρουσίασε σε πρακτικό επίπεδο τον ρόλο των διαφραγματικών αναπνοών και της Μυικής χαλάρωσης στην μείωση του επιπέδου του στρες. Το σεμινάριο αυτό παρουσίασε με τρόπο προσιτό για όλους το τι ακριβώς είναι το άγχος και με ποιον τρόπο εκδηλώνεται στην καθημερινή μας ζωή. Με το συνδυασμό παράδοσης θεωρητικού υλικού, διεξαγωγής δραστηριοτήτων και ασκήσεων, και με τρόπο βιωματικό και συνεργατικό, οι συμμετέχοντες προσέγγισαν περισσότερο το θέμα του άγχους, και ενημερώθηκαν για τις πρακτικές τεχνικές αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης.

Η συμμετοχή και η ικανοποίηση του κοινού ήταν μεγάλες, καθώς και το θέμα είναι ενδιαφέρον και ιδιαιτέρως επίκαιρο, αλλά και ο τρόπος που παρουσιάστηκε από τον ομιλητή ήταν εύληπτος και χρηστικός για όλους.