Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Θεία Λειτουργία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Κατά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας ιερούργησε στον Ι.Ν. Mεταμορφώσεως Σωτήρος του ομωνύμου Δήμου.

 

Στη θεολογική ομιλία του, χρησιμοποίησε το δοξαστικό «Προ του Σταυρού σου Κύριε, παραλαβών τους Μαθητάς εις όρος υψηλόν, μετεμορφώθης έμπροσθεν αυτών, ακτίσι δυνάμεως καταυγάζων αυτούς, ένθεν φιλανθρωπία, εκείθεν εξουσία, δείξαι βουλόμενος τής Αναστάσεως τήν λαμπρότητα, ής καί ημάς, ο Θεός εν ειρήνη καταξίωσον, ως ελεήμων καί φιλάνθρωπος».

Ο κ. Αθηναγόρας τόνισε πως «η φιλανθρωπία κινεί τον Χριστό να σαρκωθεί και να λυτρώσει τον άνθρωπο που μετά την πτώση, υπόκειται στη φθορά και τον θάνατο. Η σάρκωση του Λόγου είναι έκφραση απόλυτης και αποκλειστικής αγάπης, η όποια όμως εκφράζεται με άλλης μορφής εξουσία από από εκείνη που χειρίζονται οι άνθρωποι. Η εξουσία του προσδιορίζεται από τη φαινομενική αδυναμία του, που τον οδηγεί στο Πάθος και στον Σταυρό. Η Μεταμόρφωση του Χριστού, δείχνει τελικά ένα Θεό που θυσιάζει από φιλανθρωπία την παντοκρατορική εξουσία του, για χάρη των ανθρώπων που δημιούργησε και που θέλει να σωθούν».

Ο κ. Αθηναγόρας ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κύριλλο για την πρόσκλησή του να λειτουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού.