Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εσπερινός Χριστουγέννων στη Μητρόπολη Ιλίου

Ο καθιερωμένος εδώ και αρκετά χρόνια απογευματινός Εσπερινός τελέστηκε το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου.

Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας και συμμετείχαν, εκτός από τους εφημερίους του ναού και τους διακόνους, ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Νικόδημος Αθανασίου και οι ιεροκήρυκες της Μητροπόλεως Αρχιμ. Αγαθάγγελος Κόκλας και Αρχιμ. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος.

Ο Εσπερινός αυτός είναι μία ευκαιρία σύναξης στο ναό το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων και η ανταλλαγή ευχών του Επισκόπου με τους πιστούς ενορίτες.

Ο κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε στην φράση του Δοξαστικού της Θ’ Ώρας, «Ράκη, καθάπερ βροτός, σπαργανούται ο τη ουσία αναφής».

Τόνισε ότι «ο Θεός γίνεται άνθρωπος, καταδέχεται να προσλάβει την ανθρώπινη φύση και να υποστεί όλες τις συνέπειες που δέχεται η διεφθαρμένη φύση μας και ως Θεάνθρωπος την ανακαινίζει και την αναμορφώνει. Αυτό το βρέφος δεν είναι ένας ακόμα άνθρωπος στην αλυσίδα της γέννησης των ανθρώπων· είναι ο Θεός δημιουργός».

Πρόσθεσε επίσης πως «η Γέννηση του Χριστού δεν έχει τίποτα να κάνει με την ανταλλαγή των δώρων, τα λαμπάκια που ανάβουν οι πόλεις, ούτε με τα φαγητά και τα γλυκά που φτιάχνουμε. Έχει να κάνει με το άγγελμα του αγγέλου, που αναγγέλει στο καθένα από εμάς την γέννηση ενός Θεού, ο οποίος ενδύεται τα ράκη της ανθρώπινης φύσης για να μας κάνει Θεούς κατά χάριν. Για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα αυτό που χάσαμε στον Παράδεισο και η λαμπρή στολή μας μετατράπηκε σε ράκη».

Έκλεισε λέγοντας πως «Ο Χριστός έρχεται να μας δώσει μια ελπίδα και διέξοδο. Η αγάπη του Χριστού γεννιέται ξανά μέσα στο σπήλαιο της Βηθλεέμ όχι γενικά και αόριστα για την ανθρωπότητα, αλλά για τον καθένα απο εμάς ξεχωριστά».

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Γκένας