Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εορτή του Αγίου Αθηναγόρου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη του αγίου Αθηναγόρου του απολογητού, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας.

Στον πανηγυρικό εσπερινό που τελέστηκε στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Ντάρδιζας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος, ενώ συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Καισαριανής κ. Δανιήλ, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Μεγάρων κ. Κωνσταντίνος, οι επίσκοποι Αβύδου κ. Κύριλλος, Θεσπιών κ. Συμεών, Ευρίπου κ. Χρυσόστομος και ο εορτάζων μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας.

Ο Μητροπολίτης Θηβών αναφέρθηκε εν συντομία στον άγνωστο, στο ευρύ κοινό, Άγιο Αθηναγόρα που όπως είπε «ήταν για την εποχή του ένα δυνατό ανάστημα και ένα δυνατό πνεύμα και υπερασπίστηκε τους χριστιανούς με την περίφημη απολογία του αλλά και με την όλη του βιωτή». Παράλληλα ευχήθηκε εκ μέρους όλων των αρχιερέων στον εορτάζοντα μητροπολίτη Ιλίου, να συνεχίζει να δίνει την μαρτυρία Χριστού, ενώ αναφέρθηκε στην πολυετή κοινή τους διακονία στην μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας. Μετά το πέρας του εσπερινού ο κ. Αθηναγόρας δέχθηκε τις ευχές των πολλών παρευρισκομένων πιστών, οι δε αδελφές της Ιεράς Μονής προσέφεραν σε όλους κεράσματα. Έψαλε βυζαντινή χορωδία υπό την διέυθυνση του Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Θηβών κ. Αντωνίου Τσαρουχά.

Την κυριώνυμη ημέρα πλήθος πιστών προσήλθαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Πετρουπόλεως για να συμπροσευχηθούν και να ευχηθούν στον Ποιμενάρχη τους το «Έτη πολλά».

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο μητροπολίτης Σταγών κ. Θεόκλητος ενώ της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο κ. Αθηναγόρας και συλλειτουργούντες ήταν οι μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Ηλιουπόλεως Αιγύπτου κ. Θεόδωρος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Γλυφάδας κ. Αντώνιος, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Περιστερίου κ. Κλήμης και ο Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Ιλίου, Αρχιμ. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αυθεντική πίστη και στο πως πρέπει να εκφράζεται, αλλά και στο πρόσωπο του μύστη της πίστης και της αγάπης Αγίου Αθηναγόρα. Επίσης, αναφέρθηκε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Ιλίου, τόνισε ότι συμπληρώνει μια δεκαετία καρποφόρου αρχιερατείας, με πλούσιο ποιμαντικό έργο σε τομείς όπως της Νεότητας, της φιλανθρωπίας, της ιεραποστολής, της Θείας Λατρείας και της σύγχρονης επιστήμης.

Ο κ. Αθηναγόρας από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους αρχιερείς και τον κόσμο που τον τίμησε με την παρουσία του, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μοίρασε ο ίδιος το αντίδωρο, δεχόμενος τις ευχές των πιστών, για έτη πολλά.

Στον Όρθρο και τη Θ. Λειτουργία έψαλε η βυζαντινή χορωδία «Καλλικέλαδος Σάλπιγξ» υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη και Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Λεωνίδα Δούκα.

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου