Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αρχιερατικό συλλείτουργο στην εορτή της Αγίας Βαρβάρας

Ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας Ιλίου πανηγύρισε με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Ο Αρχιερατικός Μέγας Εσπερινός τελέστηκε την παραμονή της εορτής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και συγχοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρου. Μάλιστα, ο κ. Ιερόθεος κήρυξε το Θείο Λόγο εμπνεόμενος από τη ζωή της Αγίας Βαρβάρας, ενώ εξαιρετική εντύπωση προκάλεσε το ανεπιτήδευτο του λόγου του και τον κινήσεών του.

Οι καταβασίες του Όρθρου εψάλησαν από τον χοροστατούντα Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, ο οποίος προεξήρχε και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου συλλειτούργησε ο κ. Χρυσόστομος με τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ζιχνών κ. Ιερόθεο και Ιλίου κ. Αθηναγόρα. Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στην ομιλία του μνημόνευσε την από ετών φιλία του με τον Μητροπολίτη μας κ. Αθηναγόρα, τον οποίο ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για την πρόσκληση στη λαμπρά πανήγυρη.

Στο κήρυγμά του ο κ. Χρυσόστομος εμπνεύστηκε από τον πατέρα της Αγίας Βαρβάρας, ο οποίος ως εθνικός (ειδωλολάτρης) εξοργίστηκε με την χριστιανή κόρη του και ήταν ο ίδιος που τη θανάτωσε. Το περιστατικό αυτό του μαρτυρίου της Αγίας μας δείχνει την τραγικότητα της μη ανοχής της διαφορετικότητας και τα αποτελέσματά της. Ο άνθρωπος που δεν δέχεται τη διαφορετικότητα δεν μπορεί να είναι πνευματικά ελεύθερος αλλά ούτε και κοινωνικά υγιής. Και οι ημέρες μας κυοφορούν καταστάσεις στις οποίες δεν γίνεται ανεκτή η διαφορετικότητα της εθνότητας, της θρησκείας, της γλώσσας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ανδρόνικος, ανακοίνωσε πως φέτος συμπληρώθηκαν 50 έτη από τότε που το τότε μικρό και ταπεινό εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας έγινε ενορία. Έκανε σύντομη ιστορική ανασκόπηση των γεγονότων και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως σε εκείνους που βοήθησαν να χτιστεί αυτός ο μοναδικά περικαλλής και ευμεγέθης ναός. Τιμήθηκαν με αναμνηστικές πλακέτες εκείνοι οι οποίοι συνετέλεσαν στην ανέγερση αλλά και την ανάδειξη του ναού μέσα στο οικοδομικό τετράγωνο, μεταξύ των οποίων ο νυν δήμαρχος κ. Ζενέτος αλλά και ο προκάτοχός του. Στο τέλος, βραβεύτηκαν οι κυρίες της φιλανθρώπου αδελφότητος της ενορίας, οι οποίες αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον χειμαζόμενο αδελφό.

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών κ. Ιερόθεος λιτάνευσε την Ιερά εικόνα της Αγίας, μαζί με πλήθος λαού, στρατιωτικού αγήματος και της δημοτικής αρχής.