Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Επίσκεψη του πρέσβη της Σλοβακίας στον Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου

Επίσκεψη έκανε ο πρέσβης της Σλοβακίας στο Ολυμπιακό χωριό.

Η Α.Ε. ο Πρέσβυς της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, κος Peter Michalko, συνοδευόμενος από υπηρεσιακό παράγοντα της πρεσβείας και τον κο Pavol Demes, ερευνητή, πραγματοποίησαν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 επίσκεψη στον Ιερό Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Ολυμπιακού Χωριού, στα πλαίσια επισκέψεων σε θρησκευτικά προσκυνήματα στην Ελλάδα.

Ο κος Pavol Demes, πραγματοποιεί τα τελευταία δύο χρόνια οδοιπορικό στα μέρη που έδρασαν οι δύο ιεραπόστολοι Κωνσταντίνος (Κύριλλος) και Μεθόδιος, με σκοπό την συγγραφή ενός βιβλίου που θα αναφέρεται στη ζωή και το έργο των δύο Αγίων. Αυτές τις ημέρες, επισκέπτεται την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Θεσσαλονίκη, τόπο της καταγωγής των δύο Αγίων. Με την ευκαιρία αυτή, πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψη του σήμερα στο Ολυμπιακό Χωριό.

Οι εκλεκτοί επισκέπτες, ξεναγήθηκαν στον χώρο του Ολυμπιακού Χωριού, στο σημείο που προγραμματίζεται η ανέγερση του νέου περικαλούς ναού επ' ονόματι των Αγίων και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους ιερείς της ενορίας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, αλλά και τα παιδιά του κατηχητικού σχολειού, που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο Ναό.

Ο κος Πρέσβυς έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποδέχθηκε την πρόταση μας να συμμετέχει στην τελετή θεμελίωσης του Νέου Ιερού Ναού, αλλά και να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς της χώρας του με την ενορία μας. Αναχωρώντας από το Ναό, τους επιδόθηκαν 2 βυζαντινές εικόνες των Αγίων, ως ενθύμιο της επισκέψεως τους και πνευματικό αντίδωρο του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τον βίο και το έργο των προστατών Αγίων μας.

Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά και εντάσσονται στην προσπάθεια περαιτέρω αναγνώρισης του έργου των δύο Ισαποστόλων. Εξάλλου, η Δημοκρατία της Σλοβακίας εορτάζει φέτος με κάθε λαμπρότητα την επέτειο των 1150 ετών από την Ιεραποστολή των Αγίων στα εδάφη της μεγάλης Μοραβίας. Μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων θα είναι και η κοπή ιδιαίτερου επετειακού νομίσματος των 2 Ευρώ, που θα απεικονίζει στη μια όψη τους δύο Αγίους και θα κυκλοφορήσει στο σύνολο των κρατών της Ευρωπαικής Ένωσης.