Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γλέντι της Τυρινής στα Άνω Λιόσια

Παραδοσιακό αρβανίτικο - και όχι μόνο! - γλέντι έστησε για την Κυριακή της Τυρινής η ενοριακή κοινότητα του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Άνω Λιοσίων.

Η ημέρα ξεκίνησε ιδανικά, αφού ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στο ναό και μίλησε σχετικά με την είσοδό μας στο στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Έπειτα, με σύμμαχο τον καλό καιρό, οι κυρίες της ενοριακής δράσεως, που καθημερινά μαγειρεύουν για να ανακουφίσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσκολία για τα απαραίτητα, άναψαν φωτιά και έστησαν το καζάνι στο προαύλιο του ναού, όπου μαγείρεψαν τις παραδοσιακές αρβανίτικες «τζόλιες», ένα χειροποίητο ζυμαρικό, το οποίο σερβίρεται με μπόλικο τυρί και ήταν το παραδοσιακό πιάτο της ημέρας. Μαζί πλούσιες γαλατόπιτες, τυρόπιτες, ρετσίνα και άλλα πολλά που η αγάπη τους και η φροντίδα τους ετοίμασαν.

Στο ίδιο μέρος, όπως έκαναν και οι παππούδες τους, στο προαύλιο του ναού οι νέοι της περιοχής έστησαν χορό, έπλεξαν τις πολύχρωμες κορδέλες  γύρω από το γαϊτανάκι, έφαγαν, ευχήθηκαν και γλέντησαν με χορούς από όλη την Ελλάδα. Γιατί πλέον τα Άνω Λιόσια, αν και σέβονται απόλυτα την ιστορία τους, είναι μία πολυσυλλεκτική πόλη, με κατοίκους από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στο τέλος, η «Αγιωργήτικη κομπανία», από την όμορη ενορία του Αγίου Γεωργίου Ζωφριάς μας τραγούδησε, συνοδία οργάνων, έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια.

Φυσικά, μετά τον Μητροπολίτη μας κ. Αθηναγόρα, επίτιμη προσκεκλημένη ήταν η κυρά Σαρακοστή, η ψωμένια κυρά με τα επτά πόδια, το κλειστό στόμα και τα σταυρωμένα χέρια, έτοιμη να προσφέρει στα παιδιά των κατηχητικών μας συνάξεων τον οδοδείκτη για το δρόμο προς την Ανάσταση. Το δρόμο που πολύ εύστοχα και συμβολικά έδειξε το ενθύμιο που ετοίμασαν τα παιδιά για όλους τους συμμετέχοντες. Ένα κομμάτι δάφνης δεμένο με ξυλοκανέλλα, και μία εύχη...

Καλή Σαρακοστή και καλή Ανάσταση!

 

ΥΓ: Δείτε κι άλλες φωτογραφίες και βίντεο στη δημοσίευση της Δυτικής όχθης, εδώ.