Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Επιτυχία στη συναυλία αγάπης και αλληλεγγύης

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στη δράση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τον συνάνθρωπο αλλά και τη συγκέντρωση τροφίμων.

Εισιτήριο δεν υπήρχε στη συναυλία που έγινε στην πλατεία της Παναγίας Σουμελά στις Αχαρνές. Πραγματικό εισιτήριο ήταν ένα χαμόγελο ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και αισιοδοξίας. Προαιρετικό εισιτήριο ήταν μία σακούλα με τρόφιμα, ό,τι μπορούσε ο καθένας - και μαζεύτηκαν πολλές εκατοντάδες και από αυτές!

Στο καλλιτεχνικό μέρος, συμμετείχαν πάνω από 25 γνωστούς τραγουδιστές (δείτε εδώ τους περισσότερους από αυτούς), οι οποίοι είπαν τις ευχές τους, έστειλαν το μήνυμά τους στον κόσμο και ερμήνευσαν τα τραγούδια τους με εξαιρετικό τρόπο. Μαζί τους ήταν η ορχήστρα «Έμμετρον», ο κ. Μανώλης Γεωργοστάθης, ο οποίος είχε τη διεύθυνση της ορχήστρας και ο κ. Γεώργιος Υδραίος, ο οποίος είχε τη μουσική επιμέλεια της συναυλίας αυτής.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας. Μεταξύ των θεατών ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος και ο δήμαρχος Αχαρνών κ. Σωτήριος Ντούρος, μια και ο Δήμος Αχαρνών ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης αυτής. Μάλιστα, τμήμα από τα συγκεντρωθέντα τρόφιμα θα διατεθεί στα κοινωνικά παντοπωλεία του Δήμου.

Η έναρξη της συναυλίας έγινε με την προσφώνηση από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και γενικό υπεύθυνο του φιλανθρωπικού έργου της Μητροπόλεώς μας, Αιδεσιμολογιωτάτο π. Εμμανουήλ Σέρβο:

Μια γνωστή Γαλλίδα διανοούμενη του 18ου αιώνα έγραψε κάπου ότι «ένα περιστατικό, όποιο κι αν είναι, όταν αναγγέλλεται με μουσική, προξενεί πάντοτε συγκίνηση».

Απόψε, εδώ, στό προαύλιο του μεγάλου Ιερού Προσκυνήματος των Αχαρνών αλλά και όλης της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας, στην Παναγία Σουμελά, αναγγέλλεται όχι απλά ένα περιστατικό που προξενεί συγκίνηση. Απόψε μια Μεγάλη Μουσική Εκδήλωση Αγάπης και Αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας κάνει πραγματικότητα αυτό που εμπνευσμένα ξεστόμισε ο συγγραφέας Ζαν Πωλ Ρίχτερ, ότι δηλαδή «η μουσική είναι το φεγγαρόφωτο στη σκοτεινή νύχτα της ζωής». Απόψε, μια μεγάλη ομάδα επίλεκτων καλλιτεχνών ενώνουν τις φωνές τους όχι μόνο για να ευχαριστήσουν τις ακοές μας αλλά προπαντός γιά να ξεπλύνουν την σκόνη της καθημερινότητας από τις ψυχές μας.

Συχνά ακούμε και λέμε ότι «η μουσική είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο». Και ενώ όπως λέει και η παροιμία του λαού «το δώρο δεν δωρίζεται», στη σημερινή εκδήλωση, «το δώρο δωρίζεται» εφόσον οι τραγουδιστές που σε λίγο θα παρουσιαστούν, παίρνουν το δώρο που τους έδωκε ο Θεός, την εξαίσια φωνή που βγαίνει από τα τρίσβαθα της ψυχής τους και την δωρίζουν σε όλους εμάς. Κι εμεἰς, με τη σειρά μας, αντί να πληρώσουμε το εισιτήριο, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, αφήσαμε μικρό συμβολικό δώρο είτε από το περίσσευμα, είτε από το υστέρημά μας γιά τους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη, γιά τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας.

Η Μουσική όμως δεν είναι μόνο Θείο Δώρο. Είναι και Τέχνη. Η αποψινή εκδήλωση αποτελεί ένα πάντρεμα καί κοινή συμπόρευση του Δήμου Αχαρνών και της Τοπικής μας Εκκλησίας που σκοπό έχει να διδάξει σε όλους μας μια άλλη τέχνη, την τέχνη της αγάπης. Γιατί, αλήθεια, δεν είναι κάτι τόσο απλό το ν’ αγαπάς. Με λόγια ίσως ναι, είναι πολύ απλό να προφέρεις εκείνη τη λέξη που ξεκινά με «Α» και τελειώνει σε «Ω», τη λέξη «Αγαπώ». Η Τέχνη όμως της Αγάπης είναι να ξέρεις να ανακαλύπτεις τρόπους για να μεταβάλεις τη λέξη σε πράξη. Έμπρακτη αγάπη χρειάζεται σήμερα ο κόσμος μας και όχι ευχολόγια του τύπου «Αγαπήσωμεν αλλήλους» που απλά βγαίνουν από τα χείλη. Μέσα λοιπόν απ’ αυτή τη Μουσική Γιορτή κάνουμε πράξη την Τέχνη της Αγάπης. Δεν έχουν σημασία οι αριθμοί και οι ποσότητες των τροφίμων που θα μαζευτούν. Στατιστικές δεν γνωρίζει ο Θεός παρά μόνο την προαίρεση της κάθε καρδιάς. Αυτό είναι το κριτήριο της μέλλουσας κρίσης του καθενός μας.

Και ένα τρίτο για την Μουσική. Γράφτηκε ακόμα ότι η μουσική είναι ανάγκη της ψυχής. Αυτή η ανάγκη, απόψε γίνεται πιο μεγάλη και πολύ πιο ουσιαστική. Με τις νότες και τις μελωδίες που σε λίγο θ’ ακουστούν, η ανάγκη που ικανοποιείται είναι πολλαπλή και πολυεπίπεδη. Πρώτα πρώτα ικανοποιείται η δική μας, η προσωπική ανάγκη να ξεφύγουμε λιγάκι από την καθημερινότητα που τόσο κουράζει. Έπειτα, είναι και η ανάγκη να νιώσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας στον αγώνα τον καλό αλλά ότι έχουμε δίπλα μας συναγωνιστές στην προσευχή και στην προσφορά αγάπης. Ακόμα, και αυτό είναι και το πιο σημαντικό, απόψε ικανοποιείται έστω και εν μέρει, η ανάγκη των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας να λάβουν σαν παρηγοριά το δώρο που αντί για εισιτήριο προσκομίσαμε και έτσι να πιστέψουν ότι δεν τους εγκαταλείψαμε.

Ναί, δέν τούς εγκαταλείψαμε!

Η φροντίδα και η πρόνοια της Μητέρας Εκκλησίας για τους αναξιοπαθούντες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την τρέχουσα οικονομική κρίση, κάθε άλλο παρά εγκατάλειψη των παιδιών της φανερώνει.

Κρίνοντας από τα αριθμητικά μεγέθη του κοινωνικού έργου στην Μητρόπολή μας και πάντοτε λαμβανομένου υπόψη του σχετικά μικρού χρονικού διαστήματος από της συστάσεώς της, μπορούμε  καί πάντοτε βέβαια χωρίς κομπασμούς και εφησυχασμό – να δοξάζουμε τον Θεό:

  • για τα επτά συνολικά οργανωμένα Συσσίτια Παροχής Μαγειρευμένου Φαγητού σε αντίστοιχες ενορίες από τα οποία τρέφονται χίλιες τόσες ψυχές,
  • για τα εξακόσια τόσα δέματα αγάπης με είδη πρώτης ανάγκης που διανέμονται κάθε μήνα τόσο από το Κεντρικό όσο καί από τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεἰα,
  • για τίς δύο σύγχρονες Κουζίνες Παρασκευής Φαγητού στίς Αχαρνές και στο Καματερό με δυνατότητες παρασκευής μέχρι επτακοσίων μερίδων ημερησίως, που θα καλύψουν και τις ανάγκες των διαβιούντων στο Στρατόπεδο Καποτά,
  • αλλά και για την κάθε είδους στήριξη που παρέχεται είτε από τα Κοινωνικά Παντοπωλεία είτε και από το Κεντρικό Φιλόπτωχο Ταμείο με την παροχή τροφίμων, ειδών ένδυσης και υγιεινής, φαρμάκων και χρηματικών βοηθημάτων.

Για όλα αυτά, με μεγάλη εὐλάβεια και συγκίνηση ζητούμε την ευχή, την προσευχή και την ευλογία Σας Σεβασμιώτατε και συνάμα σάς εκφράζουμε το απαύγασμα της υιϊκής μας αγάπης και ευγνωμοσύνης γιατί είστε πάντα δίπλα μας και μέσα μας, πάντοτε πρωτοπόρος και σοφός εμπνευστής εκδηλώσεων όπως είναι και η αποψινή.

Σάς παρακαλούμε όπως μάς απευθύνετε τους πατρικούς Σας λόγους και χαρίζοντάς μας ένα πολύτιμο κομμάτι από την αγαπώσα καρδία Σας. Το έχουμε απολύτως ανάγκη!

Σας ευχαριστώ!