Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Επιτυχία στην επιστημονική ημερίδα για τους Αγ. Κύριλλο και Μεθόδιο

Υψηλό επίπεδο και πολλοί συμμετέχοντες στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε η Ι. Μ. Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μαΐου 2014, στο Ολυμπιακό Χωριό η Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο:

«Η συμβολή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη θρησκευτική και πολιτισμική διαμόρφωση της Ευρώπης, ως παράγοντας ενότητας και συνεργασίας των λαών της»,

που οργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών, την παρακολούθησαν δε πάνω από 200 σύνεδροι, μέλη της επιστημονικής κοινότητος, αλλά και απλοί φιλομαθείς.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας το κοινό των Αθηνών είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τους εξής (κατά σειράν ομιλίας):

  1. κ. Δημήτριο Γόνη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών,
  2. κ. Pavol Demes, π. υπουργό Διεθνών Σχέσεων της Σλοβακίας,
  3. κ. Ιωάννη Μαρκότση, Θεολόγο – Λυκειάρχη, Ms Θεολογίας,
  4. κ. Μιχαήλ Τρίτο, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
  5. κ. Ειρήνη Κασάπη, υποψ. Δρα Θεολογίας,
  6. κ. Ιωάννη Σίσιου, Δρα Ιστορικό Τέχνης,
  7. κ. Αντώνιο - Αιμίλιο Ταχιάο, ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ.
  8. κ. Κωνσταντίνο Νιχωρίτη, Σλαβολόγο, καθηγητή ΠΑ.ΜΑΚ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Εξοχότατοι Πρέσβεις της Σλοβακίας κ. Peter Michalko και της της Βουλγαρίας κα. Emilia Kraleva, οι οποίοι και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, τονίστηκαν ιδιαίτερα τα εξής: η διαχρονικότητα της κληρονομιάς των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και η σημασία αυτής για τις νεοπαγείς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η μεθοδολογία και ο τρόπος διείσδυσης του Βυζαντίου στις Σλαβικές χώρες μέσω της ιεραποστολής, όπως αυτή εξελίχθηκε κατά τον 9ο και 10 αιώνα, η συμβολή της προσωπικότητας του Μεγάλου Φωτίου στη διαμόρφωση της συνολικής εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας της Μέσης Βυζαντινής εποχής, η τιμή των Αγίων αλλά και των μαθητών τους στα όρια της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και άλλα.

Την έναρξη της Ημερίδος χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Επιστημονικής της Επιτροπής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ. Αθηναγόρας, ο οποίος και πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια νέας εικόνος, στην οποία ο Πατριάρχης Φώτιος απεικονίζεται ανάμεσα στους δύο αυταδέλφους Θεσσαλονικείς Αγίους, αναγνωρίζοντας έτσι την συμβολή του πρώτου στο έργο των δευτέρων.

Η Ημερίδα αναμεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας και μαγνητοσκοπήθηκε προκειμένου σύντομα να αναρτηθεί στο Διαδίκτυο (www.intv.gr). Επίκειται δε και η έκδοση των Πρακτικών της Ημερίδας από την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Η εκδήλωση εντάσσεται στον συνολικό ετήσιο εορτασμό των Αγίων, με αποκορύφωμα την πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Ολυμπιακού Χωριού, η οποία θα λάβει χώρα το Σάββατο 10 και την κυριώνυμη ημέρα Κυριακή 11 Μαΐου.

Δείτε αποσπάσματα από το διαδικτυακό κανάλι intv.gr