Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έγινε η υποδοχή των δώρων των μάγων στον Άγ. Νεκτάριο Άνω Λιοσίων

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 27ης Δεκεμβρίου 2019, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκτάριου Άνω Λιοσίων, η υποδοχή των Τιμίων Δώρων που προσέφεραν οι μάγοι στον Ιησού και τα οποία φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους.

Στην υποδοχή και τον Αρχιερατικό εσπερινό προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, πλαισιωμένος από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόδημο Αθανασίου, τον εφημέριο του ναού Αρχιμ. Μηνά Αλεξιάδη, ιερείς από την Ι. Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους που συνόδευαν τα ιερά σεβάσματα και ιερείς της Μητροπόλεως Ιλίου.

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στον περικαλή ναό για να προσκυνήσει τα Τίμια Δώρα, ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλογών.

Ο αρχιμανδρίτης Γεράσιμος της Ι.Μ. Αγίου Παύλου Αγίου Όρους αναφέρθηκε στον συμβολισμό και την πορεία ανά τους αιώνες των Τιμίων Δώρων και ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιλίου για την πρόσκληση και την υποδοχή που τους επιφύλαξε στην Μητρόπολη.

Ο κ. Αθηναγόρας με την σειρά του, αφού ευχαρίστησε τον ηγούμενο της Μονής Αγίου Παύλου και την συνοδεία του που κόμισαν τα Τίμια Δώρα στα Άνω Λιόσια, εξήγησε το συμβολικό νόημα των Δώρων των τριών μάγων προς τον γεννηθέντα Ιησού: «Χρυσόν, διότι είναι ο Βασιλεύς και ο δημιουργός όλου του κόσμου και σε αυτόν ανήκει η δόξα και το κράτος. Λιβάνι, έτσι όπως αρμόζει στον Θεό, διότι είναι και Θεός κατά την μία του φύση και σμύρνα, το υλικό με το οποίο άλειφαν τα νεκρά σώματα οι Ιουδαίοι πριν τα τυλίξουν στο σπυδάριο και τα θάψουν, διότι ο Χριστός ενώ ήταν αθάνατος ως Θεός, υπέστει τον θάνατο κατά την ανθρώπινη φύση του για να αναστηθούμε και εμείς και να αποκτήσουμε πάλι την αθανασία».

Όπως τόνισε ο κ. Αθηναγόρας «Τα Τίμια Δώρα δεν είναι μόνο πραγματικά αλλά έχουν και μία πνευματική διάσταση για να θυμίζουν σε όλους μας ότι ο Χριστός έγινε άνθρωπος για μας, για την δική μας σωτηρία. Τα Δώρα τονίζουν την τριπλή ιδιότητα που έχει ο Χιστός: είναι βασιλεύς των αιώνων, είναι Θεός ομοούσιος στον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα και ταυτόχρονα είναι και άνθρωπος όμοιος με εμάς που με την ενανθρώπισή του οδηγεί την ανθρωπότητα και πάλι στον Παράδεσο. Αυτό γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, την έναρξη του καινούριου Παραδείσου».

Τα ιερά σεβάσματα θα παραμείνουν στο ναό του Αγίου Νεκταρίου Άνω Λιοσίων μέχρι την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου.

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες: Δημήτρης Μανώλαρος