Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων στη Μονή Αγ. Παντελεήμονος

Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα, τελέστηκε στις 27 Μαρτίου 2017 το απόγευμα, η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Πετρουπόλεως.

Στον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Γαβριήλ Ασπρολούπο και τον ιεροδιάκονο π. Ιωάννη Ράπτη. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Νικόδημος Αθανασίου.

Στη προσλαλιά προς το εκκλησίασμα, αναφέρθηκε σ’ ένα από τους ψαλμικούς στίχους του Προφητάνακτος Δαυίδ «Μακάριοι οι κατοικούντες εν τω οίκω Κυρίου»

«Έτσι όπως πορευόμαστε τον δρόμο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής αναμένοντας την μεγάλη ημέρα του Πάσχα, προσδοκώντας και την δική μας Ανάσταση, ο στίχος του Δαυίδ έρχεται να μας δείξει τι έχουμε ανάγκη και που θα το βρούμε. Είναι μια ανάγκη που έχει κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, επειδή επιζητεί την ασφάλεια. Ο κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη από ένα χώρο όπου θα μπορεί να ζει και να νιώθει ασφαλής. Ο χώρος στον οποίο ο άνθρωπος μπορεί να νιώσει ασφάλεια είναι ο οίκος του Θεού. Γιατί όταν δημιουργήθηκε, εκεί τοποθετήθηκε. Στον οίκο του Θεού, στον Παράδεισο. Στον χώρο που έφτιαξε ο Θεός ειδικά για τον άνθρωπο για να ζει σε σχέση και κοινωνία με τον Θεό. Αλλά χάθηκε ο Παράδεισος και μαζί του χάθηκε και η ασφάλεια. Και η πορεία μας αυτή των 50 ημερών από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, είναι μια πορεία για να αναζητήσουμε αυτή την ασφάλεια, όπου θα αισθανθούμε πάλι την παρουσία του Θεού».

Σε άλλο σημείο ο κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε σε σημεία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης όπου ο Θεός δημιούργησε τόπο ασφάλειας για τον άνθρωπο.

«Ο Θεός σαρκώνεται και όπως λέγει ο Χριστός στη Σαμαρείτιδα, ούτε στο όρος Γαριζίν ούτε στο ναό του Σολομώντα είναι ο αποκλειστικός οίκος του Θεού, αλλά σε κάθε σημείο της γης που θα φτιαχτεί μια εκκλησία και θα υπάρχει ένα θυσιαστήριο για να είναι παρών ο Σαρκωμένος Λόγος του Θεού, το Σώμα και το Αίμα που μεταδίδεται στους πιστούς και παρέχει την ασφάλεια».

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας έκλεισε το κήρυγμά λέγοντας πως «την ασφάλεια του Παραδείσου μας την δίνει η σάρκωση του Θεού. Ο Χριστός γίνεται ο δικός μας τόπος, γίνεται η εκκλησία μας και εκεί μας προσφέρεται ευχαριστιακά στο νάμα και το πρόσφορο. Και ο λόγος του Θεού κατοικεί μέσα στις υπάρξεις μας, όπως και εμείς κατοικούμε μέσα στον χώρο του και μας καθοδηγεί».

Το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα προσελκύει πλήθος προσκυνητών από όλη την Αττική και έχει ευπρεπιστεί τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με την μέριμνα του Καθηγουμένου π. Νκοδήμου Αθανασίου.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου