Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εσπερινός «της συγγνώμης» στο Ίλιον

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και περισυλλογής και με την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγγνώμης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου.

Στον εσπερινό χοροστάτησε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ενώ συμμετείχαν πολλοί ιερείς της Μητροπόλεως.

Ο κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε στον στίχο του Δοξαστικού “Ἐκάθισεν Ἀδάμ ἀπέναντι τοῦ Παραδείσου” λέγοντας πως “Ο παράδεισος που έχασε ο άνθρωπος δεν είναι απλά ένας κήπος με δέντρα και ζώα. Είναι ο χώρος που επικοινωνεί ο Θεός με το τέλειο πλάσμα του. Και είναι ο λόγος για να επικοινωνήσει ο άνθρωπος με τον Θεό. Και ο Αδάμ που εκδιώκεται, δεν χάνει την ατμόσφαιρα του παραδείσου, αλλά την σχέση και την επικοινωνία με τον Θεό. Και μαζί του όλο το ανθρώπινο γένος”.

Συνέχισε λέγοντας “Με το πέρασμα των αιώνων οι άνθρωποι δημιούργησαν ένα καινούργιο παράδεισο. Και αυτός είναι η κιβωτός της διαθήκης που περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δυνατότητες επικοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό. Κουβαλούσαν λοιπόν μια θήκη που θα μπορούσαν να τον συνδέσουν ξανά με τον Θεό. Όμως η επικοινωνία είχε αμαυρωθεί. Έρχεται λοιπόν η στιγμή που γεννιέται ο Χριστός και κάνει το Σώμα Του Εκκλησία. Όχι άπαξ του ενιατού, αλλά κάθε φορά που τελείται Θεία Λειτουργία. Έτσι δημιουργείται ένας νέος παράδεισος και αποκαθίσταται επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό”.

Ο κ. Αθηναγόρας έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι “Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η δυνατότητα να βρούμε πάλι τον χαμένο παράδεισο. Γιατί κάθε ευχαριστία είναι η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τον Θεό. Πόσες τεσσαρακοστες θα χρειαστούμε για να ανακαλύψουμε τον χαμένο παράδεισο; Πόσες ευκαιρίες θα χάσουμε στην γη για να συνειδητοποιήσουμε ότι ο παράδεισος ξεκινά από εδώ από την συμμετοχή μας στη Θεία Ευχαριστία;”.

Στο τέλος του εσπερινού, τόσο οι ιερείς όσο και το πολυπληθές εκκλησίασμα, πέρασαν και ασπάστηκαν το χέρι του μητροπολίτη, αιτούμενοι συγχώρηση και ανταλλάσσοντας, ως συνηθίζεται, τον ασπασμό της αγάπης μεταξύ τους.

Τα μέλη του εσπερινού απέδωσε θαυμάσια η χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Λεωνίδα Δούκα.

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Γκένας
Κείμενο: Σπύρος Παπαγεωργίου