Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μήνυμα Μητροπολίτου προς τους μαθητές 2017-18

Διαβάστε το μήνυμα που απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας στους μαθητές όλων των βαθμίδων για την έναρξη του σχολικού έτους 2017-2018.

MHNYMA
Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως
κ. Αθηναγόρου
Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων
με την ευκαιρία της ενάρξεως του νέου σχολικού έτους 2017-18

 

Αγαπητά μου παιδιά,

Σε ένα από τους τοίχους των πόλεών μας διάβασα ένα σύνθημα: «Σκέψου επαναστατικά, πράξε επιθετικά».

Τι όμως θα αποτελούσε πραγματική επανάσταση σήμερα; Η απάντηση δεν είναι απλή ούτε εύκολη. Θα πρότεινα όμως να σκεφθούμε το νόημα που προσφέρει. Γιατί πρέπει να πηγαίνω σε ένα σχολείο το οποίο δεν μου αρέσει; Να μαθαίνω πράγματα που δεν επιλέγω; Η απάντηση φαίνεται να είναι μια. Γιατί διψάμε για νέα ζωή. Πραγματική ζωή. Ζωή που συνδέεται με την αγάπη και το φως της δημιουργίας. Δυο δώρα που απλόχερα έχει δώσει ο Θεός σε όλους μας.

Πρέπει να σκεφθούμε και κάτι ακόμα. Ποια επανάσταση έχει ελπίδα να ριζώσει στις καρδιές των ανθρώπων με πράξεις επιθετικές; Η Ιστορία απέδειξε καμμία. Οι πράξεις που αρμόζουν για να αλλάξει η πραγματικότητα που μας πληγώνει δεν είναι βίας, αλλά αγνότητας, σταθερότητας, διαύγειας και καθαρότητας.

Ο τόπος που μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η επανάσταση είναι το σχολείο και ο τρόπος η Παιδεία. Να μαθαίνετε για να φωτίζετε τις καρδιές σας  με αγάπη, σεβασμό και κατανόηση. Με ελπίδα που γεννιέται από τον μόχθο όσων εργάστηκαν για να μας μάθουν να αναγνωρίζουμε έναν άνθρωπο ως δώρο του ίδιου του Θεού.

Πράγματι δεν επιλέγετε τι θα μάθετε. Ό,τι μαθαίνετε όμως είναι ένας οδηγός που μας προσανατολίζει στην ελευθερία της σκέψης. Είναι πιθανό και το ίδιο το σχολείο να μην σας αρέσει. Η πρόκληση όμως είναι και πάλι μπροστά σας. Μάθετε για να το αλλάξετε. Να δώσετε τα δικά σας χαρακτηριστικά, να το διαμορφώσετε με τον δικό σας κόπο.

Καλή και ευλογημένη χρονιά!