Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μήνυμα του Μητροπολίτη Ιλίου προς τους εκπαιδευτικούς, 2015-2016

Μήνυμα προς τους δασκάλους και καθηγητές των σχολείων της Μητροπολιτικής περιφέρειας Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας.

Ίλιον, 7 Σεπτεμβρίου 2015

MHNYMA

Του Σεβασμ.Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως
κ. Αθηναγόρου
Προς τους Εκπαιδευτικούς των Σχολείων μας
Με την ευκαιρία του νέου σχολικού έτους 2015-16

 

Αγαπητοί μου,

Ένας σύγχρονος φιλόσοφος υποστήριξε: «Για να μεταδώσουμε κάτι σωστά, πρέπει να το μεταπλάσουμε, αν όχι να το μεταμορφώσουμε»  Πρόκειται για μια από τις κύριες πτυχές του έργου του Εκπαιδευτικού.

Στην εποχή μας, εποχή της κρίσης, που ο πολιτισμός μας ηττάται από την άτεγκτη κυριαρχία της οικονομίας, η οποία  απαιτεί εκπαιδευμένους ιδιώτες, που να εντάσσονται αδιαμαρτύρητα στην αγορά εργασίας, καθίσταται αναγκαίο να αντισταθούμε δημιουργώντας ανθρώπους με κριτική ικανότητα οι οποίοι να είναι πολίτες που θα έχουν όραμα και θα μάχονται γι’ αυτό. Ανθρώπους που μπορούν να αγαπούν τους συνανθρώπους τους και να πορεύονται με το κοινοτικό όραμα του ελληνισμού που φθάνει στις μέρες μας τόσο με την αρχαιοελληνική του έκφραση όσο και με τη σύμμειξή του με τη χριστιανική εκδοχή της ζωής.

Ας συνεχίσει, λοιπόν, το χέρι σας να καθοδηγεί το χέρι των μαθητών σας, στήν προσπάθειά σας να δείχνετε την ουσία των εννοιών και όχι τα θλιβερά υποκατάστατα που προβάλλονται σήμερα διεθνώς με τη δύναμη του διαδικτύου. Ας συνεχίσετε να διδάσκετε με την ύπαρξή σας μεταμορφώνοντας το σχολείο ημέρα με την ημέρα σε τόπο παιδείας, όπως μας τον έμαθαν η κριτική και ερευνητική σκέψη και φιλοσοφική θεώρηση των αρχαιοελλήνων προγόνων μας και η ζωντάνια της αδούλωτης ρωμιοσύνης που γνωρίζει από επαναστάσεις ψυχής και καρδιάς.

Καλή και ευλογημένη χρονιά
Ο Μητροπολίτης

†Ο Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως
Αθηναγόρας