Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μήνυμα του Μητροπολίτη Ιλίου προς τους εκπαιδευτικούς για το έτος 2018-2019

«Για αυτό και μέσα σε κάθε ζωή υπάρχει πάντα κάτι πιο βαθύ απ’ τον εαυτό της - η ζωή των άλλων1». Με αυτόν τον στίχο από τον γνωστό ποιητή Τάσο Λειβαδίτη ξεκινά το φετινό μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου προς τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Μητροπολιτικής περιφέρειας. 

MHNYMA
Του Σεβασμ.Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως
κ. Αθηναγόρου
Προς τους Εκπαιδευτικούς των Σχολείων μας
Με την ευκαιρία του νέου σχολικού έτους 2018-19 

Αγαπητοί μου,

Ο ποιητικός λόγος για άλλη μια φορά δίνει αφορμή για να κοιτάξουμε από διαφορετική οπτική τα πράγματα. Ειδικά όταν οι πληγές που προκαλούνται παραμένουν ακόμα ανοικτές και τα ερωτήματα μοιάζουν αναπάντητα.

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει εμφανής απάντηση στα δύσκολα ερωτήματα της ύπαρξης: Της αγάπης, της ελευθερίας, της μοναξιάς και του θανάτου. Το σημαντικό όμως είναι ότι υπάρχει βαθύτερα από την επιφάνεια που καταδικάζει ο σύγχρονος «πολιτισμός» μας να ζει όποιον άκριτα τον ασπάζεται.

Αυτό προσδοκούμε από την Παιδεία που πάνω της θεμελιώνεται κάθε εκπαιδευτικό σύστημα. 

Τα ερωτήματα των ημερών περίτρανα απέδειξαν ότι η εκπαίδευση ενός ανθρώπου όσο άρτια και αν είναι δεν αρκεί να του διδάξει να αγαπά, να σέβεται, να υπερβαίνει τα όριά του, να αναλαμβάνει την ευθύνη εκεί που όλοι δειλιάζουν ή δεν μπορούν.

Χρειαζόμαστε Παιδεία που διδάσκει την αγάπη η οποία είναι «μύχια γνώση… κλείνει μέσα της την βαθειά κατανόηση. χωρίς αγάπη δεν υπάρχει απόλυτη γνώση του κόσμου και των κτισμάτων… Η αδιαφορία και η καταφρόνηση πηγαίνουν χέρι –χέρι με την άγνοια»2.

Είναι αναγκαίο να διδαχθούν τα παιδιά να αναρωτιούνται, να διψούν για να μπορούν να ανακαλύπτουν και φυσικά να μην ξεχνούν. Ο πόνος να μην γίνεται αφορμή παραίτησης αλλά δημιουργίας. Να αντιλαμβάνονται ότι τα σημάδια που αφήνουν στο σώμα και στην ψυχή μας η οδύνη της απώλειας, η αυταπάρνηση, η αγαπητική προσφορά, η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης, χαρτογραφούν μια νέα οδό αφορμή ζωής για κάθε άνθρωπο. Της όντως ζωής που έχει πατήσει «θανάτω» τον θάνατο.

Καλή και ευλογημένη χρονιά
Ὁ Μητροπολίτης

†Ὁ Ἰλίου, Ἀχαρνῶν & Πετρουπόλεως
Ἀθηναγόρας

1 Τ. Λειβαδίτης
2 Μάρκου-Αντωνίου Κόστα ντε Μπογκάρ Πρόσωπο και Σταυρός, συζητήσεις με τον π. Δημήτριο Στανιλοάε, εκδ. Εν πλω, Αθήνα 2014, σελ 36.