Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μήνυμα του Μητροπολίτη Ιλίου προς τους μαθητές για το έτος 2018-2019

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας απηύθυνε το παρακάτω σύντομο μήνυμα, το οποίο αναγνώσθηκε μετά την ακολουθία του αγιασμού σε όλα τα σχολεία της Μητροπολιτικής περιφέρειας.

MHNYMA
Του Σεβασμ.Μητροπολίτου Ιλίου,Αχαρνών και Πετρουπόλεως
κ. Αθηναγόρου
Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των  Σχολείων
με την ευκαιρία της ενάρξεως του Νέου Σχολικού έτους 2018-19


Αγαπητά μου παιδιά,

Μια από τις περισσότερο συχνές ερωτήσεις που έχω ακούσει από εσάς ξεκινά ως εξής: «Σε τι θα με ωφελήσει εάν μάθω…» και συμπληρώνεται ανάλογα η ερώτηση. Με μαθήματα ή άλλες γνώσεις.

Μια σύγχρονη ποιήτρια δίνει την απάντηση. Η μάθηση είναι όπως η ωφέλεια της ποίησης: «Πιστεύω ότι βοηθάει όσο το κερί που ανάβουμε μπαίνοντας σ΄ένα έρημο καταργημένο ξωκλήσι…»1.

Η πορεία στο σχολείο είναι φως στο σκοτάδι. Φως που μας δείχνει ένα δρόμο τουλάχιστον. Που μας βοηθά να δώσουμε μορφή στα πρόσωπα που κρύβει το σκοτάδι, ζωή στους χώρους που σφραγίζει με την παρουσία της η μοναξιά.

Μαθαίνω δεν σημαίνει αποστηθίζω την ύλη των βιβλίων των μαθημάτων. Μαθαίνω σημαίνει ότι ανεβαίνω στα σκαλοπάτια που δημιουργούν τα μαθήματα, για να ανάψω με το φως που καίει ο αγώνας των αγίων και των μεγάλων σοφών, το κερί με το οποίο θα φωτίσω τον κόσμο που βρίσκομαι.

Καλή και ευλογημένη χρονιά!

Ὁ Μητροπολίτης

†Ὁ Ἰλίου, Ἀχαρνῶν & Πετρουπόλεως
Ἀθηναγόρας

1 Βλ. στο Αναγόρευση της Κ.Δημουλά, σε επίτιμη διδάκτορα του Τμ. Θεολογίας του ΑΠΘ, Ίκαρος 2016, σελ 23.