Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι»

Το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι» βρίσκεται στη Νέα Κηφισιά και ανήκει στην πνευματική δικαιοδοσία της Μητροπόλεώς μας και το άγρυπνο ενδιαφέρον του Μητροπολίτη Ιλίου, κ. Αθηναγόρα. Στο χώρο του νοσοκομείου υπηρετεί ο ιερεύς Σωκράτης Παπαγεωργίου, με ενδιαφέρον για τον πάσχοντα άνθρωπο.

Σπουδαίο ποιμαντικό έργο στο νοσοκομείο έχουν προσφέρει:

  • Ο μακαριστός Αρχιμ. Θεοδόσιος Μανώλης,  ο οποίος πέρα από την συμπαράσταση στους ασθενείς, συμμετείχε σε εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και ομιλίες που αφορούσαν την εκπαίδευση και ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στον τομέα της σύγχρονης Βιοηθικής και Ποιμαντικής Ηθικής στον καθημερινό χώρο της Ιατρικής και Νοσηλευτικής φροντίδας.
  • Ο πρεσβύτερος Ιωσήφ Έκερτ.

 

Ο μακαριστός π. Θεοδόσιος

 

Θέματα που αφορούν το νοσοκομείο

Μαρτυρία διακονίας

Άλλη μια μέρα διακονίας ξεκινά. Σάββατο, με αγγίζει αυτή η μέρα, στο Ογκολογικό νοσοκομείο Αγ. Αναργύρων. Θα προσπαθήσω να μεταφέρω στο άψυχο χαρτί τις στιγμές που βιώνω σ’ αυτό το χώρο, ως «διακόνισσα» του Ιερού Ναού πριν την Θεία Λειτουργία και κατά την διάρκεια της.

Η καρδία μου πολλές φορές λυγίζει. Γυρίζω στο χρόνο τότε που και η ίδια είχα νιώσει τον πόνο και την ασθένεια. Δοξάζω τον Κύριο που όλα ξεπεράστηκαν για εμένα…

Από νωρίς προσέρχονται στο ναό οι ασθενείς και οι συγγενείς τους για να προσευχηθούν με ταπεινότητα, περιμένοντας από τους Αγίους Αναργύρους το θαύμα, τη γιατρειά, την ανακούφιση. Η αγωνία και ο πόνος είναι διάχυτα και αναμειγνύονται μαζί με την λατρεία στον μικρό Ναΐσκο. Τα συναισθήματα ανάμεικτα, βιώνω τη χαρμολύπη.

Χαρά, διότι ο εθελοντισμός σημαίνει χαρά, προσφορά προς τον πλησίον, αγάπη για τον Ιησού Χριστό που ήρθε στην πονεμένη γη. Ο Θεός με ανθρώπινη μορφή ήρθε να μας διδάξει την αλήθεια, τι σημαίνει να «αγαπάμε αλλήλους», να αγαπάμε δίχως να αναζητούμε την ανταπόδοση ή το συμφέρον. Λύπη, διότι η διακονία γίνεται σε ιδιαίτερα ξεχωριστό χώρο. Πώς να παρηγορήσει κανείς και με ποιά λόγια; Δεν είναι λίγες οι φορές που νομίζω ότι τελειώνουν οι λέξεις. Δεν σταματώ όμως να λέω «διώξτε το φόβο, δεν είστε μόνοι! ο Χριστός είναι εδώ, οι Άγιοι Ανάργυροι είναι ανάμεσα μας». Ναι ανάμεσα μας! Δίνουν υπομονή αυτά τα λόγια, «θεραπεύουν». Ναι, θεραπεύουν τα άλγη της ψυχής, τους  πόνους του σώματος.

Το πρόσωπο που κυριαρχεί εντός του Ιερού Ναού είναι ο Ιερέας που κάνει πράξη την αγάπη του Χριστού, ο πατήρ Ιωσήφ. Οι απόστολοι του Χριστού δεν έχουν εθνικότητα και χρώμα! Τους διαλέγει ο Κύριος ανάμεσα στο πλήθος, όπως είχε διαλέξει τους πρώτους μαθητές Του για να συνεχίσουν το έργο Του επί της γης. Ένας σημερινός απόστολος του Κυρίου είναι και ο πατήρ Ιωσήφ. Γερμανός στην καταγωγή αλλά ο Κύριος τον οδήγησε στην δική μας χώρα. Στην Ελλάδα, στην πατρίδα μας, που υπεραγαπά. Ο δρόμος που του χάραξε ο Κύριος δύσκολος σωματικά και πνευματικά. Πρέπει να έχει κανείς το «αρτοφόριο» της ψυχής γεμάτο για να αντιμετωπίσει τον ανθρώπινο πόνο: ακράδαντη πίστη στο Θεό, πολύ αγάπη και τρόπο να διοχετεύει σωστά την αγάπη.

Ο πατήρ Ιωσήφ έχει το χάρισμα αυτό, υπομονή, μεταδοτικότητα και πραγματική αγάπη για το έργο που επιτελεί. Σκύβει ακούραστα στο προσκέφαλο κάθε ασθενούς. Ένα άγγιγμα πατρικό, μια ησυχαστική κουβέντα που προσπαθεί να μετριάσει τον πόνο· συμπάσχει, πονά και αυτός. Αρκετές φορές κυλούν από τα μάτια του δάκρια…

Δεν θα μπορούσε μόνος του ο πατήρ Ιωσήφ να φέρει εις πέρας την αποστολή του, αν δεν υπήρχαν δίπλα του οι εθελοντές, διάκονοι του Κυρίου. Σημαντική βοήθεια προσφέρει ένας νέος άντρας, ο Απόστολος, πραγματικός «απόστολος» , που διαθέτει την ημέρα του Σαββάτου στο να βοηθά τον πατέρα Ιωσήφ κατά την επίσκεψή του στους θαλάμους των ασθενών, κρατώντας στο ένα χέρι του τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου – εκείνον που με λαχτάρα οι ασθενείς προσκυνούν κλαίγοντας γοερά, ζητώντας ενδόμυχα να εξορκίσει το κακό, την ασθένεια. Στο άλλο χέρι του ο Απόστολος κρατάει το πανέρι με το αντίδωρο, ενώ ο καλός ποιμένας μεταφέρει ευλαβικά το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου. Ακούραστα μεταδίδει το Σώμα και το Αίμα που ενώνει τον πάσχοντα με τον Κύριο, ξεπερνώντας τον χρόνο και αγγίζοντας την αιωνιότητα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που διακονούν στο Ογκολογικό Νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων, κάνοντας μία έκκληση:
Γίνε και εσύ απόστολος και διάκονος του Χριστού, μπορείς!

Πες ναι στην προσφορά της αγάπης να προχωρήσουμε μαζί στον δρόμο που χάραξε ο δικός μας Θεός, ο Χριστός μας. Αμήν. 

ΚΑΓΚΑΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Ποιήματα της κυρίας Κωνσταντίνας:

Καρδιά μου άνοιξε

Καρδιά μου άνοιξε
όπως το λουλούδι
με τα χείλη σου γλυκά
πες, Χριστός Ανέστη φίλοι.

Ευωδία νιώσε
αγάπης ευφορία
σε ντύνει Άγιο φως
Ανάσταση η Θεία.

Νύχτες γεμάτες θαύματα
ημέρες καλοσύνης
Ανάσταση Χριστού
η ψυχή γεμίζει.

Ψυχή μου την αγάπη Του
τρέξε να αδράξεις
σαν τον ήλιο μέσα σου
η Ανάσταση να λάμψει.

Άπλωσε χρυσά φτερά
καρδιά μου πονεμένη
όχι δεν είναι όνειρο
Ανάσταση Χριστού φτασμένη.

Σάλπισμα νικητήριο
η δόξα που κερδίζει
όλα στον κόσμο τα άλλαξε
πες, Χριστός Ανέστη φίλοι!

 

Τα αστέρια όλα μαζί

Τα αστέρια όλα μαζί
τον δρόμο σου κεντάνε
φωτίζουν τον ορίζοντα
από χαρά μεθάνε.

Με φως γεμίζει η ψυχή
της Μάρθας, της Μαρίας.
Η Ανάστασή σου Κύριε
τις γέμισε ελπίδα.

Ο νους τους δεν το χωρά
καυτά δάκρια χύνουν.
Μύρο και ανθόφυλλα
στον τάφο σου σκορπίζουν.

Δεν μιλούν παρά σιωπούν,
παράξενο αλήθεια.
Διδάσκαλε εξ Ουρανού
δεν ξεχνούν τι είχαν.

Ζούσαν την στιγμή
τον αποχωρισμό σου
και με συγκίνηση βαθιά
τιμούν το πρόσωπό σου.

Τον δρόμο ανηφορίζουνε
με την καρδία γεμάτη
την Ανάστασή σου Κύριε
ο κόσμος να την μάθει.

Σαν κρυμμένη πηγή
το νέο θα κυλίσει
και όλη η πλάση Ιησού
την δόξα θα γνωρίσει.