Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σκέψεις μετά την πυρκαγιά

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγίες στην Αττική τον Αύγουστο του 2021, ο κ. Αθηναγόρας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Κρυονέρι.

Στην ομιλία του ο κ. Αθηναγόρας αναρωτήθηκε αν μέχρι τα τέλη των αιώνων θα πάψει να υπάρχει πόνος, θλίψη και σπαραγμός ή η αν θα πάψει η αναζήτηση της ελπίδας, της παρηγοριάς και της λύτρωσης. Ξεκινώντας από τον πόνο, τη θλίψη και την αγωνία των δύο τυφλών και του δαιμονιζομένου του σημερινού ευαγγελικού αναγνώσματος, βρήκε ομοιότητες με τον πόνο, τη θλίψη και την αγωνία των κατοίκων του Κρυονερίου και των γύρω περιοχών, καθώς και τον πόνο, τη θλίψη και την αγωνία των πυροσβεστών και των εθελοντών. Ο μίξη αυτών των αισθημάτων φέρνει τελικά την ελπίδα και την λύτρωση, γιατί, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος, η θλίψη φέρνει την υπομονή, η υπομονή την ελπίδα και η ελπίδα την πίστη (παράβαλε Ρωμ. 5, 3-5). Η σύναξη των πιστών στον ναό, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται, εκφράζει ακριβώς αυτή την ελπίδα και την προσευχή για λύτρωση, επειδή κατεβλήθη κάθε δυνατή ανθρώπινη προσπάθεια και πλέον το μόνο που απομένει είναι να κατατεθεί η ελπίδα μας στα πόδια του Θεού, για να σταματήσει εδώ η καταστροφή.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τις πυροσβεστικές δυνάμεις για το γεγονός ότι παρέμειναν στη μάχη με τις φλόγες μέχρι την ύστατη στιγμή και ευχήθηκε κάθε από Θεού αγαθό σε αυτούς και τις οικογένειές τους.

Ακούστε ολόκληρη την ομιλία του Σεβασμιωτάτου εδώ: