Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εσπερινός στο παρεκκλήσιο των Εισοδίων της Θεοτόκου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας χοροστάτησε στον Εσπερινό της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Πετρουπόλεως, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023.

Στη σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο τροπάριο «σήμερον πιστοὶ χορεύσωμεν, ἐν ψαλμοῖς καὶ ὕμνοις, τῷ Κυρίῳ ᾄδοντες, τιμῶντες καὶ τὴν αὐτοῦ, ἡγιασμένην σκηνήν, τὴν ἔμψυχον κιβωτόν, τὴν τὸν ἀχώρητον Λόγον χωρήσασαν· προσφέρεται γὰρ Θεῷ, ὑπερφυῶς τῇ σαρκὶ νηπιάζουσα, καὶ Ἀρχιερεὺς ὁ μέγας, Ζαχαρίας δέχεται, εὐφραινόμενος ταύτην, ὡς Θεοῦ κατοικητήριον». Εξήγησε την αναφορά της Παλαιάς Διαθήκης σχετικά με την Κιβωτό που περιείχε τις λίθινες πλάκες του νόμου, τις οποίες παρέδωσε ο Θεός στον Μωϋσή, αφού η Κιβωτός συμβολίζει την Παναγία που δέχθηκε στα σπλάχνα της τον Θεό Λόγο, ως άλλη κιβωτός. Η γέννηση του Χριστού έγινε η αιτία της σωτηρίας και της λύτρωσής μας από τα δεσμά της αμαρτίας και του διαβόλου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος στους δρόμους πέριξ του παρεκκλησίου. Την εικόνα μετέφεραν μέλη πολιτιστικών συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές.