Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η ακολουθία της Αποκαθηλώσεως στον Άγιο Δημήτριο Άνω Λιοσίων

Την Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας χοροστάτησε στην Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στα Άνω Λιόσια, συμπαραστατούμενος από τους Πρωτοπρεσβυτέρους Φανούριο Μπριλή, Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, και Νικόλαο Κοτίνη και τον Αρχιδιάκονό του π. Νικόδημο Μαλαματένιο.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου και την τελετή της Αποκαθήλωσης, ο Σεβασμιώτατος με αφορμή την επιθυμία του Μωυσή - όπως εκφράσθηκε στο σχετικό ανάγνωσμα της ακολουθίας - να δει την «δόξαν του Θεού» και την άρνηση του Θεού να την ικανοποιήσει, επειδή όπως είπε: «ου μη ιδη το πρόσωπον μου άνθρωπος και ζησεται», εξήγησε πως το πανανθρώπινο αίτημα της ένωσης Θεού και ανθρώπου - αδύνατον κατά τους αρχαίους Έλληνες:«θεός ανθρώποις ου μιγνυται» - πραγματοποιήθηκε στο πρόσωπο του Θεανθρώπου Χρίστου, με αποτέλεσμα να μπορεί ο άνθρωπος να καθίσταται θεός κατά χάριν, καθώς μετά την σάρκωση του Θεού Λογού όχι μόνο βλέπει το πρόσωπον του Θεού, αλλά Τον αγγίζει, Τον ακούει, Τον οσφραίνεται και τέλος Τον γεύεται με την κοινωνία του Σώματος και του Αίματος Του, έτσι όπως γράφεται στους ψαλμούς:«γευσασθε και ιδετε ότι Χρίστος ο Κύριος».

Στην ακολουθία παρευρέθη και ο π. Γεώργιος Βακάλογλου, καταξιωμένος συνταξιούχος ιερέας του Ιερού Ναού. Στους παρευρισκόμενους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος μετά το τέλος της ακολουθίας ευχήθηκε ευλογημένη πορεία προς το γεγονός της Ανάστασης.